Raita to rodzaj sosu lub raczej dipu, który przywędrował do nas z kuchni indyjskiej. Możesz spotkać wiele różnych odmian tego dipu, tak więc nie stresuj się za bardzo, jeśli w restauracji podadzą na stół inny rodzaj raity. Sos ten doskonale nadaje się jako dip do mięs grillowanych zwłaszcza baraniny. Oczywiście raita świetnie nadaje się też do falafelu. W domu używam jej do większości dań ostrych a to dlatego, że raita doskonale „przełamuje” pikantne potrawy. Jest swego rodzaju wybawieniem dla osób nie przepadającymi za ostrymi daniami. Znam też osoby, które stosują ją jako dressing do sałatek. Podejrzewam, że każdy z nas znajdzie swoje zastosowanie dla tego wspaniałego sosu we własnej kuchni. Szczerze mówiąc jestem bardzo ciekaw waszych pomysłów na jego zastosowanie.
Miska, szpatułka silikonowa,
Składniki (600g):
- 1 duży zielony ogórek
- 450ml naturalnego jogurtu
- 2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub zmielony
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Przekrój ogórka wzdłuż na pół i za pomocą łyżki pozbądź się nasionek.
- Pokrój ogórka w drobną kostkę i umieść go w misce.
- Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie za pomocą szpatułki silikonowej. Tak przygotowaną raitę dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki.
- Podawaj schłodzoną w małych miseczkach, jako dodatek do innych potraw.
Pamiętaj!
- Ogórka możesz zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jednak wersja PRO jak wyżej opisano 🙂
- Dobrze jest raitę odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem.
Zastosowanie:
- Dip do mięs grillowanych, zwłaszcza baraniny.
- Dip do falafelu.
- Dressing do sałatek.