Przegrzebki z dynią piżmową i puree z selera

Przegrzebki inaczej małże świętego Jakuba wiele różnych nazw, ja je poznałem jako scallops :). Wujek google zdecydował, że będą przegrzebki (więcej wejść) 😛 Nie ma co ukrywać przegrzebki należą do jednych z najbardziej popularnych owoców morza i zdecydowanie do moich ulubionych. Możesz się ich spodziewać na GotujPRO wkrótce pod wieloma postaciami. Gramatura podana w przepisie odpowiada przystawce. Jeśli masz zamiar podać to danie jako danie główne, zwiększ ilość przegrzebków co najmniej do pięciu. Resztę składników dostosuj proporcjonalnie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, garnek, durszlak, malakser, blaszka do pieczenia

Czas przygotowania: 45 minut
Temperatura i czas wypieku: 160˚C - 15 minut

Składniki (4 porcji):

  • 12 oczyszczonych przegrzebków
  • ½ selera, obranego i pokrojonego w drobną kostkę
  • ½ dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę o wielkości 1cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 150g śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 rzodkiewki
  • 2 szalotki, obrane i przekrojone na pół
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Umieść w garnku seler z czosnkiem, zalej wrzątkiem i gotuj do momentu aż seler będzie miękki.
  2. Odcedź seler z czosnkiem.
  3. Do malaksera wlej śmietanę, sok z cytryny, dodaj seler z czosnkiem i zmiksuj całość. Przypraw solą i pieprzem i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Bardzo cienko pokrój rzodkiewki i umieść je w lodowatej wodzie, najlepiej z dodatkiem kostek lodu.
  5. Na blaszce do pieczenia umieść dynię piżmową razem z szalotkami. Skropl całość olejem rzepakowym, przypraw solą i czarnym pieprzem i wymieszaj. Umieść warzywa w piekarniku nagrzanym do 160˚C na 15 minut.
  6. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i usmaż przegrzebki. Smaż po nie całej minucie z każdej strony. Po usmażeniu odstaw na niecałą minutę w ciepłe miejsce.
  7. Ułóż wszystkie składniki na talarze wzorując się zdjęciem po wyżej, lub stwórz własną oryginalną kompozycję. Do kompozycji dodaj czegoś zielonego (ale jadalnego!) do dekoracji.

Pamiętaj!

  • Seler przed zmiksowaniem musi być miękki, upewnij się również, że zostanie dobrze odcedzony.
  • Jeśli jakimś cudem Twój malakser nie będzie wstanie zmiksować selera na idealne puree, możesz uratować sytuację przecierając wszystko przez drobne sitko.
  • Bardzo cienko pokrój rzodkiewki i włóż do lodowatej wody. Pod wpływem lodowatej wody rzodkiewki delikatnie się uwypuklą. Będą ciekawiej wyglądały na talerzu.
  • Przegrzebki smażysz na gorącej patelni, po niecałej minucie z każdej strony. Jeśli masz zamiar wysmażyć je na podeszwę przejdź do działu z zupami. Szkoda Twojej kasy.

Leave a Reply