Pomarańczowe crème brulè

Pomarańczowe Crème Brulè należy do rodziny lekkich, letnich deserów. Pochodzenie deseru ma korzenie francuskie, a ogólnie na świecie stosuje się wiele różnych wariantów tego deseru. Doskonałym przykładem jest ten przepis. Możesz podążać wytycznymi lub stworzyć własny wariant crème brulè zamieniając sok pomarańczowy.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, garnek, rondelek, trzepaczka kuchenna.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 100°C - 35 minut w "kąpieli wodnej"

Składniki (4):

  • 368g śmietana
  • 1/3 laski wanilii
  • 60g cukier kryształ
  • 80g żółtka
  • 2 pomarańcze
  • Brązowy cukier do posypki

Uwaga:

  • Miksturę możesz od razu użyć do wypieku, ale osobiście zalecałbym Ci przygotować ją dzień wcześniej lub przynajmniej ją wystudzić, otrzymasz wtedy lepszy i bardziej wyrazisty smak.

 

 

Sposób wykonania:

  • Utrzyj żółtka z cukrem (nie ubijaj).
  • Śmietanę i laskę wanilii wraz z nasionami umieść w garnku i doprowadź do temperatury 83°C – 85°C (tuż przed zagotowaniem, zanim mikstura zacznie parować). Zmniejsz siłę palnika i wolnym strumieniem wlej utarte żółta z cukrem nieustannie mieszając trzepaczką kuchenną. Zdejmij garnek z ognia i upewnij się, że masz miksturę o jednolitej konsystencji.
  • Sok z pomarańczy umieść w rondelku i na małym ogniu zredukuj o ¾, objętości. Gotowy sok z pomarańczy dodaj do wcześniej przygotowanej mikstury.
  • Rozlej mieszaninę na sześć równych porcji do małych żaroodpornych naczyń, w których będziesz je później serwować.
  • Rozgrzej piekarnik 100°C. Weź większą blachę i na jej spodzie ułóż cienki ręcznik i dopiero na nim umieść naczynia. Zalej blachę gorącą wodą do połowy wysokości mikstury w naczyniu ( nie naczynia) i włóż do piekarnika na 35 minut.
  • Żeby się upewnić, że Twoje Crémé Brulé jest gotowe delikatnie wstrząśnij blachą. Jeśli konsystencja będzie przypominać „galaretkę” to Twoje Crémé Brulé będzie gotowe. Odstaw je do całkowitego wystudzenia.
  • Posyp z wierzchu Crémé Brulé cienką warstwą brązowego cukru i następnie zarumień podręcznym palnikiem, aż uzyskasz cienką warstwę karmelu. Niezwłocznie podawaj.

 

Pamiętaj!

  • Nie zagotuj mikstury.
  • Nie ubijaj żółtek z cukrem, po prostu je utrzyj.
  • Wymieszane żółtka z cukrem wlewaj powoli, cienkim strumieniem.
  • Mieszaj wolno, nie możesz dopuścić do ubicia masy.

 

Leave a Reply