Pomarańczowe Crème Brulè należy do rodziny lekkich, letnich deserów. Pochodzenie deseru ma korzenie francuskie, a ogólnie na świecie stosuje się wiele różnych wariantów tego deseru. Doskonałym przykładem jest ten przepis. Możesz podążać wytycznymi lub stworzyć własny wariant crème brulè zamieniając sok pomarańczowy.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, garnek, rondelek, trzepaczka kuchenna.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 100°C - 35 minut w "kąpieli wodnej"
Składniki (4):
- 368g śmietana
- 1/3 laski wanilii
- 60g cukier kryształ
- 80g żółtka
- 2 pomarańcze
- Brązowy cukier do posypki
Uwaga:
- Miksturę możesz od razu użyć do wypieku, ale osobiście zalecałbym Ci przygotować ją dzień wcześniej lub przynajmniej ją wystudzić, otrzymasz wtedy lepszy i bardziej wyrazisty smak.
Sposób wykonania:
- Utrzyj żółtka z cukrem (nie ubijaj).
- Śmietanę i laskę wanilii wraz z nasionami umieść w garnku i doprowadź do temperatury 83°C – 85°C (tuż przed zagotowaniem, zanim mikstura zacznie parować). Zmniejsz siłę palnika i wolnym strumieniem wlej utarte żółta z cukrem nieustannie mieszając trzepaczką kuchenną. Zdejmij garnek z ognia i upewnij się, że masz miksturę o jednolitej konsystencji.
- Sok z pomarańczy umieść w rondelku i na małym ogniu zredukuj o ¾, objętości. Gotowy sok z pomarańczy dodaj do wcześniej przygotowanej mikstury.
- Rozlej mieszaninę na sześć równych porcji do małych żaroodpornych naczyń, w których będziesz je później serwować.
- Rozgrzej piekarnik 100°C. Weź większą blachę i na jej spodzie ułóż cienki ręcznik i dopiero na nim umieść naczynia. Zalej blachę gorącą wodą do połowy wysokości mikstury w naczyniu ( nie naczynia) i włóż do piekarnika na 35 minut.
- Żeby się upewnić, że Twoje Crémé Brulé jest gotowe delikatnie wstrząśnij blachą. Jeśli konsystencja będzie przypominać „galaretkę” to Twoje Crémé Brulé będzie gotowe. Odstaw je do całkowitego wystudzenia.
- Posyp z wierzchu Crémé Brulé cienką warstwą brązowego cukru i następnie zarumień podręcznym palnikiem, aż uzyskasz cienką warstwę karmelu. Niezwłocznie podawaj.
Pamiętaj!
- Nie zagotuj mikstury.
- Nie ubijaj żółtek z cukrem, po prostu je utrzyj.
- Wymieszane żółtka z cukrem wlewaj powoli, cienkim strumieniem.
- Mieszaj wolno, nie możesz dopuścić do ubicia masy.