Pieczony łosoś z sosem beurre blanc

Proste danie z łososia, które zrobi wrażenie na wyszukanych podniebieniach. Składa się z prostych i łatwo dostępnych składników przyrządzonych w bardzo nowatorski sposób. Mam cichą nadzieje, że to danie rozbudzi waszą kulinarną kreatywność. Ze względu na swoją prostotę wykonania, doskonale się nadaje na bankiety oraz spotkania w dużym gronie. Przyrządzony w ten sposób łosoś, pozwoli Ci spędzić więcej czasu wśród gości.

 

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Mała patelnia, mały garnek, sitko, dwie małe tacki do pieczenia, trzepaczka kuchenna.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C 15 minut-pieczenie łososia oraz 160°C 30 minut-pieczenie warzyw

Składniki (4 porcje):

Składniki Dania:

  • 4 filety łososia
  • 4 duże marchewki, obrane i pokrojone na trzy kawałki każda
  • 4 duże pasternaki, obrane i pokrojone na trzy kawałki każdy
  • 4 buraki obrane i pokrojone w kliny
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczkę łagodnego proszku curry
  • 2 łyżki masła
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Składniki sosu maślanego beurre blanc:

  • 1 szalotka, pokrojona w bardzo drobną kostkę
  • 225ml białego wina wytrawnego
  • Sok z dużej cytryny (40ml)
  • 180g masła, o temperaturze pokojowej pokrojonego w średnie kostki
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj sos. Wlej białe wino do małego garnka, dodaj szalotkę i na małym ogniu zredukuj do konsystencji syropu (czyli zredukuj o jakieś 3/4 objętości wina) a następnie odstaw.
  2. Kiedy zredukowane wino przestygnie (temperatura nie może być wyższa niż 56°C, po dotknięciu będzie ciepłe) dodaj kostkę masła i nieustanie mieszaj. Kiedy masło się już prawie rozpuści w sosie dodaj następną kostkę. Czynność powtarzaj, aż do zużycia całego masła. Podczas łączenia masła ze zredukowanym winem, może się zdarzyć, że będziesz musiał przenieś garnek na chwilkę nad palnik żeby podgrzać całą miksturę, pamiętając jednak by nie przekroczyć temperatury 56°C. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym. Gotowy sos odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Warzywa okopowe wymieszaj dokładnie z proszkiem curry, cynamonem w proszku, oliwą z oliwek oraz solą z pieprzem. Przygotowane w ten sposób warzywa włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 30 minut.
  4. Łososia przypraw solą i pieprzem, ułóż go na blaszce do pieczenia skórą do góry i umieść go w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 15 minut.
  5. Tuż przed podaniem warzyw, wykończ je na patelni z oliwą z oliwek i masłem.
  6. Rozdziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu.

Pamiętaj!

  • Robiąc sos beurre blanc nie przekraczaj temperatury 56°C, ma być ciepły, a nie gorący.
  • Nie dodawaj od razu całego masła do sosu.

Leave a Reply