Pieczony dorsz zawinięty w szynkę parmeńska

Pieczony dorsz zawinięty w szynkę parmeńska to wiosenno-letnie danie, które zawiera to, co w sezonie najlepsze. Świeże szparagi i młode ziemniaki wraz z pieczonym dorszem wykończonym sosem holenderskim smakują naprawdę wyjątkowo. W tym przepisie używam zielonych szparagów głownie ze względów wizualnych. Pozwalam wszystkim zmysłom cieszyć się jedzeniem, przecież to, co ładnie podane, smakuje też lepiej ;P

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Trzepaczka kuchenna, miska, garnek, tacka do pieczenia, patelnia.

Czas przygotowania: 90 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C 70 minut - czas pieczenia ziemniaków oraz 180°C 12-15 minut - czas pieczenia dorsza

Składniki (4 porcje):

Ryba:

  • 4 filety dorsza
  • 12 szparagów, oczyszczonych
  • 4 średniej wielkości ziemniaków, dobrze umytych
  • 4 duże plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka masła
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

Sos holenderski:

  • 180g rozpuszczonego masła, klarowanego
  • 3 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól i pieprz czarny

 

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj sos holenderski. Aby to zrobić, rozpuść najpierw masło i odstaw je na moment, żeby nie było zbyt gorące.
  2. Żółtka razem z octem winnym umieść w misce – pozwoli Ci to swobodnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie umieść miskę w ciepłej kąpieli wodnej i nieustannie mieszając trzepaczką kuchenną żółtka z octem, aż mikstura będzie ciepła. Uprzednio podgrzane masło, cienkim strumieniem wlewaj do momentu uzyskania sosu o konsystencji „jogurtu”. Dodaj sok z cytryny oraz przypraw solą i pieprzem według swojego upodobania. Sos odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Ziemniaki wyłóż na blachę, skropl delikatnie oliwą z oliwek i przypraw pieprzem czarnym i solą i włóż do rozgrzanego piekarnika na ok 70 minut, w zależności od rozmiaru ziemniaków.
  4. Zawiń filety dorsza w szynkę parmeńską i przypraw je delikatnie solą i pieprzem. Blachę, na której będziesz piekł dorsza, posmaruj oliwa z oliwkę, ułóż na niej przygotowane filety i umieść w piekarniku na około 15 minut. Dorsza najlepiej włożyć do pieca pod sam koniec pieczenia ziemniaków.
  5. Szparagi wrzuć do garnka z gotującą się wodą na 4-5 minut. Wyjmij i następnie zalej je zimną wodą, żeby je jak najszybciej wystudzić. Tuż przed podaniem podsmaż je delikatnie na patelni z oliwą z oliwek, masłem i solą.
  6. Rozdziel wszystko na cztery równe porcje tworząc unikalną kompozycje na talerzu.

Pamiętaj!

  • Podczas przygotowywania sosu holenderskiego pamiętaj, żeby mieszanina żółtek i octu miała podobną temperaturę do masła, oraz żebyś nie trzymał żółtek zbyt długo w kąpieli wodnej, bo mogą się ściąć już w temperaturze 37°C.
  • Czas pieczenia ziemniaków i dorsza będzie zależał od ich wielkości.
  • Dorsza najlepiej włożyć do piekarnika na sam koniec pieczenia ziemniaków.
  • Po zagotowaniu szparagów wystudzić niezwłocznie w zimnej wodzie, zapobiegnie to utracie koloru szparagów.

 

Leave a Reply