Pieczony brzuch wieprzowy z puree z batatów

Pieczony brzuch wieprzowy z puree z batatów jest to danie, które nie jest zbyt skomplikowane. Jedynie czego wymaga to trochę cierpliwości i czasu ze względu na długość pieczenia brzucha wieprzowego. Patrząc optymistycznie, będziesz mieć więcej czasu na przygotowanie wszystkich akompaniamentów. Każdy z nas zna i lubi żeberka a skoro tak jest pieczony brzuch wieprzowy zdecydowanie przypadnie Tobie i Twoim domownikom do gustu. Gorąco zachęcam Cię do spróbowania pieczonego brzucha wieprzowego z puree z batatów i przesłania mi swojej opinii na jego temat. Smacznego!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Garnek, blaszka do pieczenia, durszlak, Mała patelnia, malakser lub blender ręczny.

Czas przygotowania: 150 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C - 120 minut

Składniki (6 porcji):

  • 1,5kg brzuch wieprzowy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Pieprz czarny
  • Sól

Puree z batatów

  • 2 bataty, obrane i pokrojone w niewielką kostkę
  • 2 łyżki rozpuszczonego 7masła
  • 2 łyżki śmietany
  • Pieprz czarny
  • Sól

Frytki z pasternaka 

  • 2 duże pasternaki, obrane i pokrojone w cienkie frytki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Pieprz czarny
  • Sól

Chrupiący jarmuż

  • Garść liści jarmużu, umyte
  • Olej rzepakowy do smażenia w głębokim oleju
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.
  2. Umieść w malakserze czosnek i wlej olej rzepakowy, zmiksuj całość do momentu aż uzyskasz puree.
  3. Na spodzie blaszki do pieczenia umieść gałązki rozmarynu. Następnie nasmaruj dokładnie brzuch wieprzowy wcześniej przygotowanym puree z czosnku. Umieść na blaszce wyłożonej gałązkami rozmarynu. Dokładnie zawiń blaszkę folią aluminiową i umieść ją w piekarniku na 60 minut. Po upływie czasu wyciągnij blaszkę z pieca i zdejmij folię aluminiową i kontynuuj pieczenia przez kolejną godzinę.
  4. Międzyczasie przygotuj resztę elementów składowych dania. Żeby przygotować puree z batatów umieść bataty pokrojone w niewielką kostkę w garnku z wodą i gotuj je do momentu aż będą miękkie.
  5. Ugotowane bataty umieść w malakserze razem z rozpuszczonym masłem, śmietaną, solą i pieprzem czarnym. Zmiksuj dokładnie do momentu uzyskania gładkiej mikstury o konsystencji przypominającej krem. Gotowe puree z batatów odstaw w ciepłe miejsce.
  6. Wlej olej rzepakowy do patelni i delikatnie go rozgrzej. Pamiętaj, żebyś wlał taką ilość oleju rzepakowego, która pozwoli zanurzyć Ci w nim swobodnie cały liść jarmużu.
  7. Kiedy olej będzie już odpowiednio gorący zanurz w nim na około 30 sekund lub do momentu kiedy jarmuż po wyciągnięciu z oleju będzie chrupki, lecz nadal miał wyrazisty zielony kolor. Tak przygotowany jarmuż umieść na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym i odstaw.
  8. Zagotuj wodę w małym garnku i umieść w nim chipsy z pasternak na około 5 minut. Odcedź za pomocą durszlaka i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  9. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i podsmaż w niej wcześniej przygotowane chipsy z pasternaka. Gotowe chipsy umieść w małej misce i przypraw solą i pieprzem czarnym.
  10. Pieczony brzuch wieprzowy pokrój na równe porcje i odstaw w ciepłe miejsce. Mięso powinno „odpocząć” po pieczeniu prze około 2 minuty. W tym czasie będziesz miał czas aby upewnić się, że pozostałe składniki są gotowe do serwowania.
  11. Za pomocą łyżki rozprowadź puree z batatów na samym środku talerza. Następnie umieść na nim pieczony brzuch wieprzowy a bezpośrednio na nim niewielką ilość chipsów z pasternaka. Danie wykończ wcześniej przygotowanym chrupiącym jarmużem. Podawaj niezwłocznie.

Pamiętaj!

  • Przed zmiksowaniem wszystkich składników na puree z batatów upewnij się, że są one wystarczająco miękkie.
  • Miksuj bataty do uzyskania puree o gładkiej kremowej konsystencji.
  • Przygotowując chipsy z pasternaka nie możesz doprowadzić do ich rozgotowania. Gotuj nie dłużej niż 5 minut i niezwłocznie przepłucz zimną wodą, co zatrzyma proces gotowania.
  • Gotowy pieczony brzuch wieprzowy odstaw na 2 minuty w ciepłe miejsce aby mięso „odpoczęło” przed serwowaniem.

Zastosowanie:

  • Pieczony brzuch wieprzowy z puree z batatów idealnie nadaję się na niedzielny obiad w gronie przyjaciół lub rodziny.
  • Jako danie restauracyjne doskonale odciąża kuchnię podczas dużej ilości zamówień.

2 komentarzy do przepisu “Pieczony brzuch wieprzowy z puree z batatów

Leave a Reply