Pieczona pierś z kurczaka nadziewana kaszanką z kremowym sosem grzybowym może zmienić sposób w jaki patrzysz na kurczaka. Do tego przepisu, staraj się wybierać większe piersi z kurczaka, dzięki temu ułatwisz sobie ich nadziewanie kaszanką. Części składowe tego dania, takie jak kurczak, sos i kliny z ziemniaków, możesz przygotować nawet dzień wcześniej. Dzięki temu, w niedzielne popołudnie, możesz spędzić mniej czasu w kuchni, a więcej z rodziną lub przyjaciółmi.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Patelnia, tacka do pieczenia, garnek.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 160°C 25 minut-czas pieczenia klinów oraz 180°C 30 minut-czas pieczenia piersi z kurczaka
Składniki (4 porcje):
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 3 duże ziemniaki, umyte i pokrojone w kliny
- 12 szparagów zielonych
- 4 plastry kaszanki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka masła
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Kremowy sos grzybowy:
- 310g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plasterki
- 310g śmietany
- 50g czerwonego wina
- 2 gałązki świeżego tymianku, drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, pokrojonego w drobną kostkę
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Wymieszaj ziemniaki z oliwą z oliwek i obiema paprykami w proszku i rozłóż równo na blaszce do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 25 minut.
- Wytnij małe kieszenie w spodzie każdej piersi z kurczaka i umieść w niej kaszankę. Ułóż kurczaka na blaszce do pieczenia i przypraw solą i pieprzem. Następnie włóż piersi do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
- Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej szparagi na około 5 minut. Po upływie czasu niezwłocznie wystudź je zimną wodą. Tuż przed podaniem rozgrzej masło na patelni i podsmaż w niej szparagi z dodatkiem soli i pieprzu.
- Rozgrzej w małym garnku oliwę z oliwek i usmaż w nim pieczarki wraz z czosnkiem i tymiankiem. Dodaj czerwone wino, śmietaną i gotuj przez około 4 minuty. Dopraw solą i pieprzem według własnych upodobań.
- Rozdziel wszystkie składniki na cztery porcje tworząc ciekawą kompozycje na talerzu.
Pamiętaj!
- Czas pieczenia ziemniaków, jak i piersi z kurczaka, może się zmienić w zależności, od jakości piekarnika, rozmiaru piersi z kurczaka, jak i ziemniaków.
- Szparagi niezwłocznie wystudź zimną wodą, zatrzymasz w ten sposób proces gotowania. W efekcie Twoje szparagi zostaną al dente i nie stracą koloru.