Pieczona makrela, smażona czy też wędzona, nie ma dla mnie w tym przypadku większego znaczenia. Po prostu uwielbiam tą rybę za jej smak i teksturę. Można zrobić z niej wszystko. Począwszy od pasty do kanapek po wykwintne danie. Czasem podczas przygotowania menu mamy rozterki na kuchni czy warto z danego produktu wykonać jakieś konkretne danie. Zazwyczaj są to dwie konkretne sytuacje odnoszące się do ceny produktu i czy nie będzie nam szkoda np. z krewetek zrobić pasztetu. W przypadku makreli tego problemu nie ma. Ryba jest tania i ogólnie dostępna.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, patelnia, miska, blaszka do pieczenia.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 10 minut
Składniki (1 porcja):
Pieczona makrela
- 1 filet makreli, przekrojony wzdłuż na pół
- 2 ziemniaki hasselback
- 100ml sosu pomidorowego z pieczoną papryką
- 1 burak
- ½ laski wanili
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka olej rzepakowego
- sól i pieprz czarny
Salsa pomidorowa
- 1 pomidor
- ½ małej czerwonej cebuli
- 4 gałązki świeżej kolendry
- ½ soku z cytryny
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj salsę. Pokrój pomidora w ćwiartki. Za pomocą noża usuń miąższ.
- Pokrój skórkę pomidora i czerwoną cebulę w drobną kostkę i umieść w misce.
- Posiekaj drobno świeżą kolendrę i dodaj do miski.
- Dodaj sok z cytryny i wymieszaj dokładnie całą zawartość miski. Dopraw salsę delikatnie solą i czarnym pieprzem. Odstaw gotową salsę do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Obierz i ugotuj buraka. Przestudzonego buraka pokrój na kostki o wielkości 1cm.
- Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i z jednej połowy za pomocą noża wyskrob nasionka.
- Rozgrzej patelnie i rozpuść na niej masło. Dodaj buraki, wanilię i delikatnie podsmaż buraki.
- Posmaruj delikatnie makrelę olejem rzepakowym. Przypraw solą i czarnym pieprzem. Umieść rybę na blaszce do pieczenia.
- Przygotuj ziemniaki hasselblack i umieść je w piekarniku na 30 minut. Po 30 minutach wyjmij, aby posmarować tłuszczem i ponownie umieść w piekarniku na 30 minut.
- Na 10 minut przed ukończeniem pieczenia ziemniaków, umieść w piekarniku wcześniej przygotowaną makrelę.
- Podgrzej sos pomidorowy.
- Rozprowadź sos na talerzu. Umieść na nim ziemniaki hasselblack i buraki. Bezpośrednio na burakach umieść gotową makrelę.
- Wykończ danie salsą pomidorową nakładając ją na rybę jak i na talerz.
Pamiętaj!
- Ziemniaki hasselblack jak i sos pomidorowy z pieczoną papryką możesz przygotować znacznie wcześniej.
- Upewnij się, że składniki na salsę będą pokrojone w drobną kostkę.
- Postaraj się zgrać w czasie przygotowanie wszystkich części składowych dania tak, aby wszystkie były ciepłe.