To chyba wszystko przez tą pogodę… Coś mnie tknęło i poczułem ogromną ochotę na „stary” dobry obiad. Mało tego, zrobiłem zdjęcie i postanowiłem się z Wami podzielić przepisem. Kompletnie nie rozumiem dlaczego w naszym kraju tak wiele osób jest dość sceptycznie nastawionych do baraniny. Jeśli chodzi o mnie to ją uwielbiam pod każdą postacią. Z resztą czego ja nie lubię 😛 Mimo wszystko zachęcam Cię, żebyś dał/a baraninie szansę.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Naczynie żaroodporne z przykryciem, głęboka blaszka do pieczenia, rondel, durszlak, drobne sitko patelnia, miska.
Czas przygotowania:
150 minut
Temperatura i czas wypieku: 160˚C - 90 minut
Składniki (4 porcje):
- 1kg udziec jagnięcy (połowa udźca)
- 4 duże marchwie, pokrojone w kawałki o wielkości około 3cm
- 2 duże pasternaki, pokrojone w kawałki o wielkości około 3cm
- 6 średniej wielkości młodych ziemniaków przekrojonych na pół
- 1 pęczek jarmużu
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku, 2 drobno posiekane
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 kieliszek czerwonego półwytrawnego wina
- 100ml śmietany
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz czarny
- 1 łyżeczka mielonego kminku
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 160˚C.
- Umieść w naczyniu żaroodpornym dwie gałązki rozmarynu i dwa ząbki czosnku. Bezpośrednio na nich ułóż udziec jagnięcy. Przypraw z wierzchu czarnym pieprzem i przykryj naczynie i umieść je w piekarniku na 60 minut.
- Marchew, pasternak i ziemniaki umieść w misce. Dodaj kminek, sól i pieprz czarny oraz odrobinę oleju rzepakowego. Wymieszaj dokładnie i przenieś na blaszkę do pieczenia.
- Po upływie 60 minut zdejmij przykrycie z naczynia żaroodpornego i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. W tym samym czasie umieść w piekarniku wcześniej przygotowane warzywa.
- Międzyczasie umieść oczyszczony jarmuż w misce i zalej go wrzątkiem, po upływie 2 minut odcedź za pomocą durszlaka i odstaw.
- Po upieczeniu baraniny oddziel „soki” wydzielone podczas pieczenia od mięsa i przecedź je przez drobne sitko.
- Gotowe warzywa wraz z baraniną odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej olej rzepakowy w rondelku i zeszkli w nim cebulę razem z czosnkiem i rozmarynem. Następnie zalej winem i zredukuj do połowy jego objętości.
- Dodaj do rondelka wcześniej odcedzone „soki” po upieczeniu baraniny i zagotuj. Następnie dodaj śmietanę i również zagotuj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos odstaw w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego na patelni i podsmaż na niej wcześniej przygotowany jarmuż. Dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż warzywa na talerzu a bezpośrednio na nich plastry baraniny, następnie jarmuż. Dania wykończ wcześniej przygotowanym sosem.
Pamiętaj!
- Rozmaryn i czosnek umieść na dnie naczynia, pozwoli to podczas pieczenia na infuzję aromatu do mięsa.
- Dokładnie wymieszaj warzywa z przyprawami.
- Warzywa możesz również upiec pod przykryciem, nie przypalą Ci się. Tylko pamiętaj wydłuży to czas pieczenia.
- Jeśli sos wyjdzie Ci za rzadki, to nie załamuj się, możesz zagęścić go mąką ziemniaczaną – tym razem.