Pieczarki nadziewane kozim serem i rzodkiewką

Bardzo proste danie z pieczarek, które przypasuje każdemu, kto lubuje się w grzybach. Możesz stosować różnego rodzaju warianty tego dania, ograniczać będzie Cię tylko Twoja wyobraźnia. Nadziewane pieczarki kozim serem możesz serwować same, jako przystawkę, lub jako dodatek

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

rękaw cukierniczy, miska, tacka do pieczenia, pergamin

Czas przygotowania: 35 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C, 15-20 minut

Składniki ((4 porcje)):

  • 150g sera koziego
  • 80g rzodkiewki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 300g pieczarek, oczyszczonych i bez korzenia
  • 25g śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny

Dekoracja:

  • kilka świeżych listków kolendry
  • ocet balsamiczny

Sposób wykonania:

  1. Kozi ser, śmietanę oraz rzodkiewkę ze szczyptą soli i pieprzu czarnego wymieszaj ręcznie do momentu uzyskania jednolitej kremowej masy. Przygotowaną w ten sposób masę serową, za pomocą rękawa cukierniczego, lub za pomocą łyżeczki nałóż do wcześniej przygotowanych pieczarek.
  2. Nadziane pieczarki umieść na blaszce wyłożonej pergaminem i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 15-20 minut.
  3. Pieczarki podawaj ciepłe i udekorowane listkami świeżej kolendry z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego.

Pamiętaj!

  • Dobrze wymieszaj wszystkie składnik.
  • Czas wypieku będzie uzależniony, od jakości Twojego piekarnika.

Leave a Reply