Bardzo proste danie z pieczarek, które przypasuje każdemu, kto lubuje się w grzybach. Możesz stosować różnego rodzaju warianty tego dania, ograniczać będzie Cię tylko Twoja wyobraźnia. Nadziewane pieczarki kozim serem możesz serwować same, jako przystawkę, lub jako dodatek
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
rękaw cukierniczy, miska, tacka do pieczenia, pergamin
Czas przygotowania:
35 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C, 15-20 minut
Składniki ((4 porcje)):
- 150g sera koziego
- 80g rzodkiewki, pokrojonej w drobną kostkę
- 300g pieczarek, oczyszczonych i bez korzenia
- 25g śmietany
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz czarny
Dekoracja:
- kilka świeżych listków kolendry
- ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
- Kozi ser, śmietanę oraz rzodkiewkę ze szczyptą soli i pieprzu czarnego wymieszaj ręcznie do momentu uzyskania jednolitej kremowej masy. Przygotowaną w ten sposób masę serową, za pomocą rękawa cukierniczego, lub za pomocą łyżeczki nałóż do wcześniej przygotowanych pieczarek.
- Nadziane pieczarki umieść na blaszce wyłożonej pergaminem i delikatnie skrop oliwą z oliwek. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 15-20 minut.
- Pieczarki podawaj ciepłe i udekorowane listkami świeżej kolendry z dodatkiem odrobiny octu balsamicznego.
Pamiętaj!
- Dobrze wymieszaj wszystkie składnik.
- Czas wypieku będzie uzależniony, od jakości Twojego piekarnika.