Pesto z cukinii z makaronem pappardelle i migdałami

Pesto z cukinii z makaronem pappardelle to danie dla prawdziwych smakoszy makaronów. Pesto z cukinii jest bardzo delikatne i do pełni sukcesu potrzebujecie makaronu z górnej półki. W tym przepisie używam świeżego makaronu pappardelle wykonanego przez mojego kolegę z Włoch, który się specjalizuje w produkcji makaronów i opracowywaniu z nich nowych dań. Już niebawem i ten sekret poznacie. Sandro Thank you for pasta and inspiration!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, durszlak, garnek

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (1 porcja):

  • 120g makaronu pappardelle
  • 100g pesto z cukinii
  • 10g całych migdałów
  • 5g drobno startego parmezanu
  • 1 mała gałązka świeżej bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby był al dente.
  2. Na rozgrzanej patelni umieść pesto z cukinii i rozgrzej je.
  3. Odcedź w durszlaku makaron i niezwłocznie przenieś go na patelnię z pesto. Nie przejmuj się nie wielką ilością wody pozostałej na makaronie, w tym przepisie jest to wręcz wskazane, żeby ona tam była.
  4. Dokładnie połącz pesto z makaronem i umieść na talerzu.
  5. Posyp makaron parmezanem i migdałami. Udekoruj gałązką świeżej bazylii.

Pamiętaj!

  • Makaron gotujemy al dente
  • Niewielka ilość wody na makaronie po odcedzeniu jest wręcz wskazana
  • Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki

Leave a Reply