Pesto z cukinii z makaronem pappardelle to danie dla prawdziwych smakoszy makaronów. Pesto z cukinii jest bardzo delikatne i do pełni sukcesu potrzebujecie makaronu z górnej półki. W tym przepisie używam świeżego makaronu pappardelle wykonanego przez mojego kolegę z Włoch, który się specjalizuje w produkcji makaronów i opracowywaniu z nich nowych dań. Już niebawem i ten sekret poznacie. Sandro Thank you for pasta and inspiration!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia, durszlak, garnek
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki (1 porcja):
- 120g makaronu pappardelle
- 100g pesto z cukinii
- 10g całych migdałów
- 5g drobno startego parmezanu
- 1 mała gałązka świeżej bazylii do dekoracji
Sposób wykonania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Pamiętaj, żeby był al dente.
- Na rozgrzanej patelni umieść pesto z cukinii i rozgrzej je.
- Odcedź w durszlaku makaron i niezwłocznie przenieś go na patelnię z pesto. Nie przejmuj się nie wielką ilością wody pozostałej na makaronie, w tym przepisie jest to wręcz wskazane, żeby ona tam była.
- Dokładnie połącz pesto z makaronem i umieść na talerzu.
- Posyp makaron parmezanem i migdałami. Udekoruj gałązką świeżej bazylii.
Pamiętaj!
- Makaron gotujemy al dente
- Niewielka ilość wody na makaronie po odcedzeniu jest wręcz wskazana
- Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki