Pesto z bazylii jest wyśmienite i bardzo uniwersalne w zastosowaniu. Można wykonać je naprawdę błyskawicznie, bez większego nakładu pracy czy zdolności kulinarnych. Pesto z bazylii ma szerokie zastosowanie na kuchni. Możecie je stosować do makaronów, sałatek, ryb, kanapek, lub jako dodatek do tapas i wielu innych dań. Warto je mieć w lodówce, nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, blender ręczny, patelnia.
Czas przygotowania:
10 minut
Składniki (180ml):
- 1 pęk świeżej bazylii
- 30g orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
- 10g parmezanu drobno startego
- 80g oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
Pamiętaj!
- Nie miksuj zbyt długo i nie używaj malaksera o wysokiej mocy, to jest pesto a nie pasta czy jakieś puree.
- Polej pesto z bazylii oliwą z oliwek na wierzchu, ograniczy to dostęp powietrza w ten sposób wydłużysz przydatność do spożycia.
- Nie przypal orzeszków 😉
Zastosowanie:
- Dania z makaronem.
- Ryby i owoce morza.
- Sałatki.
- Tapas.
- Kanapki.