Pasta harissa

Harissa jest ostrą pastą pochodzącą z Afryki Północnej, najczęściej używana w Tunezji i nie tylko. Czasem mam wrażenie, że Tunezyjczycy używają harissa tak samo jak my używamy soli. Szczerze mówiąc nie mam im tego za złe. Pasta harissa w wariancie GotujPro troszkę się różni od klasycznego przepisu. Moim zdaniem przecier pomidorowy po prostu musi być wraz z małym dodatkiem miodu, który dopełnia i równoważy całą paletę smakową harissy. Przygotowując danie z dodatkiem harissy musisz zapamiętać jedną stalową zasadę, która może uratować przyjemną atmosferę wspólnego spożywania posiłku. Otóż „ostre jedzenie pali dwa razy” więc stosuj harissę z umiarem a wszyscy będą syci i szczęśliwi.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Malakser, patelnia, żaroodporna miska, szpatula silikonowa, rękawiczki.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (6 porcji):

  • 14 czerwonych papryczek chili
  • ¼ łyżeczki nasion kminku zwyczajnego
  • 1 łyżeczka nasion kminku rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, zmielone
  • 2 łyżki skoku z cytryny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. Umieść papryczki chili w żaroodpornej misce i zalej wrzątkiem. Zawiń szczelnie miskę folią spożywczą i odstaw na 25 minut.
  2. Odcedź dokładnie papryczki chili i usuń białą błonkę wraz z nasionami (do tej czynności na Twoim miejscu założyłbym rękawiczki).
  3. Międzyczasie rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj nasiona kminku rzymskiego, kminku zwyczajnego oraz kolendry. Praż je nieustanie mieszając przez co najmniej 3 minut lub do momentu kiedy zacznie wydobywać się intensywny aromat.
  4. Uprażone nasiona wsyp do malaksera i dodaj czosnek. Zmiksuje wszystkie składniki na pastę. Następnie dodaj do malaksera wcześniej przygotowane papryczki chili i miksuj przez 2 minuty. Wlej sok z cytryny i dodaj przecier pomidorowy, miód, sól i zmiksuj raz jeszcze do momentu aż uzyskasz prawie gładką pastę. Podczas pracy malaksera wlej delikatny strumieniem oliwę z oliwek i kontynuuj miksowanie do momentu aż cała oliwa dokładnie się połączy z pastą.
  5. Przenieś gotową pastę harissa do pojemnika i zwilż delikatnie powierzchnie dodatkową oliwą z oliwek i szczelnie zamknij pojemnik. Przechowuj pastę harissa w lodówce do 3 tygodni.

Pamiętaj!

  • Dokładnie usuń białą błonkę wraz z nasionami z papryczek chili. Jeśli nie masz rękawiczek do tej czynności, to umyj dłonie bardzo dokładnie przed jaką kol wiek inną czynnością. Zwłaszcza przed wizytą w toalecie lub pocieraniem oczu.
  • Na każdym etapie dokładnie zmiksuj składniki ze sobą.

Zastosowanie:

  • Marynata do różnego rodzaju mięs.
  • Doskonale nadaje się do marynowania ryb.
  • Świetnie nadaję się do marynowania warzyw okopowych takich jak marchew, pietruszka czy rzepa.

Leave a Reply