Omlet należy do najbardziej pożądanych dań serwowanych na śniadanie. Nie powinno go zabraknąć w żadnej szanującej się restauracji, która serwuje śniadania. Zwłaszcza, że jest on stosunkowo prosty do przygotowania. Natomiast w domowej kuchni, perfekcyjnie nadaje się na szybkie śniadanie, które może przyrządzić każdy. Nawet moja Marlenka, chociaż…
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
miseczka, patelnia
Czas przygotowania:
10 minut
Składniki (1 porcja):
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka śmietany
- sól i pieprz czarny
- 30g szynki pokrojonej w małą kostkę
- 20g startego żółtego sera
- szczypiorek
Sposób wykonania:
- Wlej do miseczki jedną łyżeczkę śmietany, wbij dwa jajka, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj
- Rozgrzej oliwę z oliwek z masłem na patelni i usmaż szynkę
- Następnie wlej na patelnie wcześniej przygotowane jajka i rozprowadź je równomiernie. Kiedy jajka od strony patelni będą się już ścinały, dodaj szczypiorek i 20g sera. Następnie kiedy omlet zacznie już w całości się ścinać, zacznij go zawijać
- Przygotowany w ten sposób omlet ułóż na talerzu, dekorując go resztą szczypiorku. Możesz też użyć małych pomidorów koktajlowych do dekoracji. Troszkę koloru na talerzu poprawi atrakcyjność dania.
Pamiętaj!
- nie zwlekaj do samego końca ze zwijaniem omletu – zbyt długa zwłoka i przesmażenie omleta może doprowadzić do popękania omleta podczas jego zwijania
Marlenka potrafi czasem przypalić hihihi
Czasem?