Muffiny Angielskie

Muffiny Angielskie, muffiny śniadaniowe, a może raczej bułka śniadaniowa? Zwykłe bułki się wypieka, a te częściowo praży na patelni o solidnym dnie. Świetnie nadają się na słodkie, jak i słone śniadanie. Wspaniale nadają się do dań śniadaniowych takich jak jajka po benedyktyńsku, jajecznicy na toście i tym podobnym.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

robot kuchenny, miska, wałek, patelnia, tacka do pieczenia.

Czas przygotowania: 150 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 8 minut

Składniki (10 muffinek):

  • 450g mąka typ 550
  • 300ml ciepłego mleka
  • 14g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sol
  • 1 jajko
  • 20g kaszy manny
  • 15g mąka do podsypywania podczas wałkowania
  • olej rzepakowy

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, drożdże, cukier, jajko, sól oraz ciepłe mleko umieść w misce lub robocie kuchennym i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto wyłóż na stół podsypany mąką i ugniataj przez około 10 minut aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  3. Ciasto przełóż do miski delikatnie posmarowanej olejem rzepakowym. Przykryj ręcznikiem i czekaj aż podwoi swoją objętość (mniej więcej jedna godzina).
  4. Wymieszaj część kaszy manny z mąką do podsypywania i rozwałkuj ciasto na grubość około 2,5 cm.
  5. Resztą kaszy manny posyp tacę do pieczenia, na której będziesz układał muffiny angielskie.
  6. Przygotowane w ten sposób muffiny angielskie odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut lub do momentu aż nie zwiększą swojej wielkości, mniej więcej o połowę.
  7. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i obsmaż muffiny angielskie po 3-4 minuty z każdej strony. Odstaw je z powrotem na tackę do pieczenia.
  8. Włóż tackę do rozgrzanego piekarnika do 180˚C na 8-9 minut.
  9. Upieczone muffiny angielskie odstaw do przestygnięcia.

Pamiętaj!

  • Ciasto powinno być gładkie i miękkie.
  • Pozwól ciastu wyrosnąć po jego wyrobieniu.
  • Przed obróbką termiczną upewnij się, że muffiny angielskie zwiększą swoją objętość.

Zastosowanie:

  • Pieczywo śniadaniowe.
  • Zastosowanie do dań śniadaniowych takich jak jajka po benedyktyńsku.

Leave a Reply