Mała śródziemnomorska muffinka, dzięki której doznasz eksplozji smaku. Możesz sobie poeksperymentować z doborem suszonych, jakże i wędzonych pomidorów. Możesz również pokombinować z wszelkiego rodzaju oliwkami. Moja propozycja jest z fetą, zielonymi oliwkami oraz suszonymi pomidorami w oleju. Jestem pewien, że Ci zasmakuje.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
miska, garnek, foremki do wypieku muffinek, papiloty do muffinek, trzepaczka
Czas przygotowania:
40 minut
Temperatura i czas wypieku: 200°C, 20 minut(z czego ostatnie 7 min pod przykryciem z góry)
Składniki (6 sztuk):
- 35g parmezan(starty na drobne wiórki)
- 340g mąki typ 500
- 3g proszku do pieczenia
- 150g feta
- 70g zielone oliwki(najlepiej z ostrej marynaty)
- 120g suszone pomidory w oleju
- 50g rozpuszczonego masła
- 250g mleka
- pół pęku szpinaku
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- Oliwki, pomidory i szpinak pokrój nierównomiernie, natomiast fetę pokrój w drobną kostkę.
- Wymieszaj razem z mąka, parmezanem i rozpuszczonym masłem.
- W osobnym naczyniu (misce) za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj jajko z mlekiem.
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą ręcznie i delikatnie, pozwoli to zachować założoną strukturę ciasta i zawartych w nim dodatków.
- Formy do muffinek wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia lub użyj papilotek do muffinek. Gotowe ciasto włóż do form. Na samą górę posyp nie wielką ilość drobno startego parmezanu.
- Wypiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 13 minut a kolejne 7 minut opiekaj z pustą blachą umieszczoną powyżej muffinek (posłuży jako osłona).
Pamiętaj!
- mieszaj ręcznie
- wypiekaj w rozgrzanym piecu do 200°C
- na ostatnie 7 minut wypieku przykryj górę muffinek, może być to blacha włożona na wyższy regał pieca. Zapobiegnie to spaleniu się górnej części muffinek i pozwoli na pełen wypiek środka ciasta.