Jajka marynowane z burakami są prostym sposobem na świetny dodatek do wielu potraw. Po za Świętami Wielkanocnymi najczęściej przygotowuję je w okresie letnim, ponieważ idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek i dań z grilla. Równie dobrze sprawdzają się jako zwykła zakąska. Jajka marynowane są też dobrym sposobem na redukcję strat w jedzeniu. Zwłaszcza w restauracjach. Jajka w marynacie można trzymać do trzech miesięcy w lodówce. Tak więc masz wiele czasu na ich zużycie.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży słoik, rondelek.
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki (12 porcji):
- 12 jajek ugotowanych na twardo, obranych
- 600 ml octu jabłkowego
- 250 ml wody
- 2 buraki, obrane i przekrojone na pół
- 1 ząbek czosnku, zmielony
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka cukru
Sposób wykonania:
- Umieść w rondelku ocet jabłkowy, wodę, cukier, liście laurowe, czosnek, czarny pieprz i buraki.
- Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
- Umieść wszystkie jajka na twardo w dużym słoiku. Ostrożnie wlej płyn do słoika i przykryj. Po wystudzeniu umieść marynowane jajka w lodówce na minimum 48 godzin przed użyciem.
Pamiętaj!
- Upewnij się, że jajka są ugotowane na twardo.
- Jajka muszą się marynować/peklować co najmniej dwa dni. Osobiście trzymam dwa tygodnie, ze względu na walory organoleptyczne.
Zastosowanie:
- Jajka faszerowane.
- Dodatek do sałatek.
- Dodatek do owoców morza.
- Dodatek do mięs.
- Tapas.
- Kanapki.