Marynowane jajka z burakami

Jajka marynowane z burakami są prostym sposobem na świetny dodatek do wielu potraw. Po za Świętami Wielkanocnymi najczęściej przygotowuję je w okresie letnim, ponieważ idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek i dań z grilla. Równie dobrze sprawdzają się jako zwykła zakąska. Jajka marynowane są też dobrym sposobem na redukcję strat w jedzeniu. Zwłaszcza w restauracjach. Jajka w marynacie można trzymać do trzech miesięcy w lodówce. Tak więc masz wiele czasu na ich zużycie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży słoik, rondelek.

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (12 porcji):

  • 12 jajek ugotowanych na twardo, obranych
  • 600 ml octu jabłkowego
  • 250 ml wody
  • 2 buraki, obrane i przekrojone na pół
  • 1 ząbek czosnku, zmielony
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka cukru

Sposób wykonania:

  1. Umieść w rondelku ocet jabłkowy, wodę, cukier, liście laurowe, czosnek, czarny pieprz i buraki.
  2. Doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
  3. Umieść wszystkie jajka na twardo w dużym słoiku. Ostrożnie wlej płyn do słoika i przykryj. Po wystudzeniu umieść marynowane jajka w lodówce na minimum 48 godzin przed użyciem.

Pamiętaj!

  • Upewnij się, że jajka są ugotowane na twardo.
  • Jajka muszą się marynować/peklować co najmniej dwa dni. Osobiście trzymam dwa tygodnie, ze względu na walory organoleptyczne.

Zastosowanie:

  • Jajka faszerowane.
  • Dodatek do sałatek.
  • Dodatek do owoców morza.
  • Dodatek do mięs.
  • Tapas.
  • Kanapki.

Leave a Reply