spaghetti meatballs
Foto: GotujPro.pl
Pafko Pafko
Autor Przepisu

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym

w kategorii Makarony, Mięsa

Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, również znane jako spaghetti meatballs jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań jakie istnieją na świecie. Dość często używam tego dania, żeby „odciążyć” kuchnie kiedy spodziewam się ciężkiego serwisu. Jest to bardzo łatwe i szybkie danie do serwowania. Jest tylko jeden warunek, musi być właściwie przygotowane.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się: Garnek, rondel, durszlak, głęboka blaszka do pieczenia, miska.

Czas przygotowania: 70 minut

Temperatura i czas wypieku: 170˚C 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 400g makaronu spaghetti
  • 4 łyżki startego parmezanu

Pulpety

  • 250g mielona wołowina
  • 250g mielona wieprzowina
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty
  • 1 łyżeczka kminku w proszku
  • ½ łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 jajko

Sos pomidorowy

  • 800g pomidorów w puszce (pokrojonych)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę (bez nasion)
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 pęk świeżej bazylii
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce i delikatnie połącz je ze sobą. Staraj się nie mieszać dłużej niż jest to konieczne.
  2. Z przygotowanego w ten sposób mięsa uformuj 12 małych pulpecików.
  3. Uformowane pulpeciki ułóż w głębokiej blaszce i odstaw do lodówki.
  4. Żeby przygotować sos, rozgrzej w rondelku olej rzepakowy i podsmaż w nim cebulę razem z chili i czosnkiem. Dodaj pomidory i ¾ bazylii i kontynuuj gotowanie przez 20 minut.
  5. Gotowy, gorący sos wylej do blaszki z pulpetami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170˚C na 30 minut.
  6. Doprowadź do wrzenia posoloną wodę w garnku i ugotuj w niej makaron. Pamiętaj, że makaron musi być ugotowany al dente.
  7. Makaron podziel na cztery równe porcje i umieść na talerzu.
  8. Wyciągnij pulpety z pieca i ułóż po trzy na każdym talerzu. Następnie polej każdy pulpet z osobna sosem z blaszki.
  9. Danie posyp startym parmezanem i udekoruj resztą bazylii.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj mięsa dłużej niż to jest konieczne.
  • Przed włożeniem pulpetów do pieca upewnij się, że jest rozgrzany do 170˚C.
  • Makaron gotujemy al dente.

Dodaj komentarz