Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym, również znane jako spaghetti meatballs jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych dań jakie istnieją na świecie. Dość często używam tego dania, żeby „odciążyć” kuchnie kiedy spodziewam się ciężkiego serwisu. Jest to bardzo łatwe i szybkie danie do serwowania. Jest tylko jeden warunek, musi być właściwie przygotowane.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, rondel, durszlak, głęboka blaszka do pieczenia, miska.
Czas przygotowania:
70 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C 30 minut
Składniki (4 porcje):
- 400g makaronu spaghetti
- 4 łyżki startego parmezanu
Pulpety
- 250g mielona wołowina
- 250g mielona wieprzowina
- 1 łyżka musztardy (najlepiej dijon)
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka bazylii
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- 1 łyżeczka kminku w proszku
- ½ łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 jajko
Sos pomidorowy
- 800g pomidorów w puszce (pokrojonych)
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę (bez nasion)
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 1 pęk świeżej bazylii
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Umieść wszystkie składniki na pulpety w misce i delikatnie połącz je ze sobą. Staraj się nie mieszać dłużej niż jest to konieczne.
- Z przygotowanego w ten sposób mięsa uformuj 12 małych pulpecików.
- Uformowane pulpeciki ułóż w głębokiej blaszce i odstaw do lodówki.
- Żeby przygotować sos, rozgrzej w rondelku olej rzepakowy i podsmaż w nim cebulę razem z chili i czosnkiem. Dodaj pomidory i ¾ bazylii i kontynuuj gotowanie przez 20 minut.
- Gotowy, gorący sos wylej do blaszki z pulpetami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170˚C na 30 minut.
- Doprowadź do wrzenia posoloną wodę w garnku i ugotuj w niej makaron. Pamiętaj, że makaron musi być ugotowany al dente.
- Makaron podziel na cztery równe porcje i umieść na talerzu.
- Wyciągnij pulpety z pieca i ułóż po trzy na każdym talerzu. Następnie polej każdy pulpet z osobna sosem z blaszki.
- Danie posyp startym parmezanem i udekoruj resztą bazylii.
Pamiętaj!
- Nie mieszaj mięsa dłużej niż to jest konieczne.
- Przed włożeniem pulpetów do pieca upewnij się, że jest rozgrzany do 170˚C.
- Makaron gotujemy al dente.