Makaron z kurkami i boczkiem w sosie kremowym

Makaron z kurkami i boczkiem w sosie kremowym z białego winna i chipsami z parmezanu. Każdy z nas czeka cały rok na świeże kurki i wspomina różne wersje dań z nimi w roli głównej. Są też tacy, którzy już myślą i planują pod jaką postacią je zaserwują w tym sezonie. Otóż możecie już przestać kombinować i szukać przepisów po ciotkach i tym podobnych ‚autorytetach’ kulinarnych. Tym przepisem wszyscy będziecie w grupie wspominającej ten nie powtarzalny smak i z pewnością wrócicie po niego w przyszłym sezonie.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Garnek, patelnia, rondelek, drobne sitko, durszlak, blender ręczny, tacka do pieczenia, pergamin lub papier do pieczenia.

Czas przygotowania: 60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C 10 minut

Składniki (2 porcje):

  • 120g suchego makaronu tagliatelle
  • 100g świeżych kurek, oczyszczonych i umytych
  • 30g startego parmezanu
  • 80g wędzonego boczku drobno posiekanego
  • Sól i pieprz czarny
  • Oliwa z oliwek

 

Sos z białego wina

  • 300ml białego wytrawnego wina
  • 300ml śmietany słodkiej 30%
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od sosu. Rozpuść masło w rondelku i zeszklij w nim cebulę razem z czosnkiem.
  2. Zalej białym winem i zredukuj o ¾ objętości, zacznie się tworzyć syrop.
  3. Dodaj śmietanę. Zagotuj ją razem z resztą składników i zredukuj o połowę objętości.
  4. Zmiksuj wszystko dokładnie za pomocą ręcznego blendera.
  5. Gotowy sos przelej przez drobne sitko i odstaw w ciepłe miejsce.
  6. ¾ parmezanu wykorzystaj do wykonania chipsów. Na tacę do pieczenia wyłożoną pergaminem usyp z parmezanu cieniutką warstwę sera. Umieść parmezan w piecu rozgrzanym do 170˚C na ok. 10 minut przy wyłączonym nawiewie. Kiedy parmezan się zarumieni wyciągnij tackę i ostudź.
  7. Zagotuj wodę w garnku i ugotuj w nim makaron, al dente. Odcedź w durszlaku.
  8. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż w niej bekon.
  9. Dodaj do bekonu kurki i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut na małym ogniu.
  10. Do dobrze usmażonych kurek wlej wcześniej przygotowany sos i zagotuj.
  11. Dodaj gotowy makaron i wymieszaj całość dokładnie.
  12. Wyłóż kurki z makaronem na talerz i ozdób danie chipsami z parmezanu oraz posyp delikatnie resztą parmezanu.

Pamiętaj!

  • Parmezan na chipsy możesz nakładać w pierścień, który później usuniesz przed pieczeniem, chodzi tylko o nadanie kształtu.
  • Chipsy mają być cienkie i delikatne.
  • Makaron gotujemy al dente.

Leave a Reply