Kolejna sałatka, którą uwielbiam przyrządzać w upalne dni. Jest bardzo lekka i smaczna, a chrupkość bagietki nadaje ciekawej tekstury. Kozi ser jest w tej potrawie wiodącym smakiem, więc zachęcam, aby kupić go lepszej jakości.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
mały pędzelek, tacka do pieczenia, miska
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (4 porcje):
- 12 małych plasterków sera koziego
- 135g różnego rodzaju sałaty, umytej i porwanej na średniej wielkości kawałki
- 12 cienkich plasterków bagietki
- 200g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- Umytą i osuszoną sałatę umieść w dużej misce, tak abyś później mógł swobodnie wymieszać ją z dressingiem.
- Pokrój bagietkę na kromki. Za pomocą małego pędzelka nanieś oliwę z oliwek na obydwie strony plasterków z bagietki a następnie tosty ułóż na tacy do pieczenia i podgrzej w piekarniku.
- Wyciągnij tosty i natrzyj delikatnie czosnkiem i nałóż na nie plasterki sera koziego. Ponownie zapiecz mini bruschettę w piecu do momentu, aż ser zacznie delikatnie bulgotać.
- W między czasie połącz ze sobą ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek, tworząc dressing.
- Rozdziel sałatę na porcje i ułóż na talerzach, do każdej porcji dołóż po trzy gorące mini bruschetta i niezwłocznie serwuj.
Pamiętaj!
- tosty z bagietki bagietki delikatnie natrzyj czosnkiem (dominującym smakiem ma być kozi ser)
- zapiekaj mini bruschettę do momentu aż ser zacznie delikatnie bulgotać
- podawaj ciepłe