Letnia sałatka z kozim serem i mini bruschetta

Kolejna sałatka, którą uwielbiam przyrządzać w upalne dni. Jest bardzo lekka i smaczna, a chrupkość bagietki nadaje ciekawej tekstury.  Kozi ser jest w tej potrawie wiodącym smakiem, więc zachęcam, aby kupić go lepszej jakości.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

mały pędzelek, tacka do pieczenia, miska

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (4 porcje):

  • 12 małych plasterków sera koziego
  • 135g różnego rodzaju sałaty, umytej i porwanej na średniej wielkości kawałki
  • 12 cienkich plasterków bagietki
  • 200g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

  1. Umytą i osuszoną sałatę umieść w dużej misce, tak abyś później mógł swobodnie wymieszać ją z dressingiem.
  2. Pokrój bagietkę na kromki. Za pomocą małego pędzelka nanieś oliwę z oliwek na obydwie strony plasterków z bagietki a następnie tosty ułóż na tacy do pieczenia i podgrzej w piekarniku.
  3. Wyciągnij tosty i natrzyj delikatnie czosnkiem i nałóż na nie plasterki sera koziego. Ponownie zapiecz mini bruschettę w piecu do momentu, aż ser zacznie delikatnie bulgotać.
  4. W między czasie połącz ze sobą ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek, tworząc dressing.
  5. Rozdziel sałatę na porcje i ułóż na talerzach, do każdej porcji dołóż po trzy  gorące mini bruschetta i niezwłocznie serwuj.

Pamiętaj!

  • tosty z bagietki bagietki delikatnie natrzyj czosnkiem (dominującym smakiem ma być kozi ser)
  • zapiekaj mini bruschettę do momentu aż ser zacznie delikatnie bulgotać
  • podawaj ciepłe

Leave a Reply