Krewetki z makaronem w kremowym sosie z chili i chorizo, jest szybkim i prostym daniem do wykonania. Danie to cieszy się sporą popularnością w śród restauracyjnych gości jak i domowników. Bardzo często wracam do tego przepisu jak mam mało czasu a potrzebuję zaserwować coś naprawdę ciekawego. Przekonaj się i daj mi znać co myślisz o tym daniu.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Patelnia, garnek, durszlak.
Czas przygotowania:
35 minut
Składniki (4 porcje):
- 20 krewetek, oczyszczonych i umytych
- 1 papryczka chili, pokrojona w bardzo drobna kostkę razem z nasionami
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
- 250g śmietany
- 450g makaronu linguine
- 250g kiełbasy chorizo, pokrojonej w średnią kostkę
- 40g sera parmeńskiego
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż kiełbasę chorizo z czosnkiem i papryczką chili. Kiedy chorizo zacznie puszczać soki dodaj śmietanę i gotuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
- Na osobnej patelni rozgrzanej na dużym ogniu usmaż krewetki przyprawione solą i pieprzem, po 40 sekund z każdej strony. Odstaw patelnię z krewetkami na bok.
- W garnku, wodę, z dodatkiem soli, doprowadź do wrzenia i ugotuj w niej makaron, tak żeby był al dente. Odcedź w durszlaku.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i rozdziel na cztery równe porcje, następnie posyp je niewielką ilością sera parmezańskiego.
Pamiętaj!
- Na dobrze rozgrzanej patelni bardzo szybko usmażysz krewetki, 40 sekund z każdej strony wystarczy. Miej też na uwadze to, że będą się jeszcze gotowały podczas mieszania z sosem.
- Makaron gotujemy al dente.
Naprawdę nieźle to się prezentuje! Dziś próbuje swoich sił 🙂
Przepraszam, że tak późno piszę. Udało się?
Genialne. Mam nadzieję, że będzie więcej przepisów ?
Wiadomix 🙂