Krewetki z makaronem w kremowym sosie z chili i chorizo

Krewetki z makaronem w kremowym sosie z chili i chorizo, jest szybkim i prostym daniem do wykonania. Danie to cieszy się sporą popularnością w śród restauracyjnych gości jak i domowników. Bardzo często wracam do tego przepisu jak mam mało czasu a potrzebuję zaserwować coś naprawdę ciekawego. Przekonaj się i daj mi znać co myślisz o tym daniu.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, garnek, durszlak.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki (4 porcje):

  • 20 krewetek, oczyszczonych i umytych
  • 1 papryczka chili, pokrojona w bardzo drobna kostkę razem z nasionami
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony
  • 250g śmietany
  • 450g makaronu linguine
  • 250g kiełbasy chorizo, pokrojonej w średnią kostkę
  • 40g sera parmeńskiego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz czarny

 

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż kiełbasę chorizo z czosnkiem i papryczką chili. Kiedy chorizo zacznie puszczać soki dodaj śmietanę i gotuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
  2. Na osobnej patelni rozgrzanej na dużym ogniu usmaż krewetki przyprawione solą i pieprzem, po 40 sekund z każdej strony. Odstaw patelnię z krewetkami na bok.
  3. W garnku, wodę, z dodatkiem soli, doprowadź do wrzenia i ugotuj  w niej makaron, tak żeby był al dente. Odcedź w durszlaku.
  4. Połącz ze sobą wszystkie składniki i rozdziel na cztery równe porcje, następnie posyp je niewielką ilością sera parmezańskiego.

 

Pamiętaj!

  • Na dobrze rozgrzanej patelni bardzo szybko usmażysz krewetki, 40 sekund z każdej strony wystarczy. Miej też na uwadze to, że będą się jeszcze gotowały podczas mieszania z sosem.
  • Makaron gotujemy al dente.

 

4 komentarzy do przepisu “Krewetki z makaronem w kremowym sosie z chili i chorizo

Leave a Reply