Jajka w koszulce z fasolką czarne oczko, a dlaczego nie? Nie jest regułą, że jajka w koszulkach serwujemy tylko i wyłącznie na tostach z różnych chlebów. Fasolka doskonale się nadaje i komponuje z jajkiem w koszulce. Delikatnie rozpływające się żółtko podczas jedzenia sprawuję funkcję sosu do fasolki i potęguje doświadczenia kulinarne takiej potrawy.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, rondelek.
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki (6 porcji):
- 6 jajek
- 150g bekonu, pokrojonego w drobną kostkę
- 250g suchej fasoli czarne oczko
- 400g pomidorów, pokrojonych w małą kostkę
- 1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oregano
- olej rzepakowy
- sól i pieprz czarny
- 8 łyżek octu spirytusowego
Sposób wykonania:
- Namocz fasolę, co najmniej przez 3 godziny.
- Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i usmaż cebulę razem z czosnkiem i bekonem. Przypraw solą i czarnym pieprzem.
- Dodaj fasolę wraz z oregano i smaż przez około 3 minuty.
- Dodaj pomidory i kontynuuj gotowanie do momentu, aż fasola będzie gotowa. Żeby to sprawdzić po prostu ją spróbuj. Gotową fasolę dopraw jeśli uważasz to za konieczne i odstaw w ciepłe miejsce.
- Do pustego garnka wlej wodę z dodatkiem octu. Pamiętaj aby woda miała lekko kwaskowy posmak. Zagotuj.
- Zamieszaj wodę w garnku, tworząc wir, następnie wbij delikatnie jajka. Gotuj je przez 3 minuty, Będą miały płynne żółtko i miękkie białko. Oczywiście możesz gotować jajka dłużej według swoich własnych preferencji. Gotowe jajka przenieś na ręcznik i zostaw je tam na parę chwil, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Nałóż gotową fasolkę na środku talerza i bezpośrednio na jej wierzchu umieść jako w koszulce. Udekoruj danie kiełkami lub miękkimi ziołami.
Pamiętaj!
- Namocz fasolkę. Najlepiej dzień wcześniej. Przyspieszy to gotowanie.
- Mocz fasolę minimum 3 godziny. Jeśli nie zrobiłeś tego dzień wcześniej czas przygotowania tego dania wydłuży się o czas moczenia się fasoli.
- Przygotowując wodę do jajek upewnij się, że będzie ona miała lekko kwaskowy posmak.