Jajka po Benedyktyńsku z wędzonym boczkiem i sosem holenderskim – uwielbiam je przyrządzać w niedziele rano. Szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu śniadanie, a do tego, to złociste żółtko wylewające się z pod noża w otoczeniu sosu holenderskiego. Cudownie jest własnie tak rozpocząć dzień. Czuję wtedy, że mam wolne i mogę spokojnie się rozkoszować porankiem. Oczywiście to wszystko dzieje się dopiero wtedy, kiedy moja narzeczona wykopie mnie rano z łóżeczka.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
rondelek, trzepaczka, patelnia, miska
Czas przygotowania:
25 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 muffinki angielskie, lub inne pieczywo
- 8 jajek
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 łyżka octu spiritusowego
- sól
- oliwa z oliwek
Sos Holenderski
- 120g masło, rozpuszczone
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka octu winnego (z białego wina)
- 1 łyżka soku z cytryny
Zobacz jak zrobić Angielskie Muffiny.
Sposób wykonania:
- Zacznij od zrobienia sosu holenderskiego. Rozpuść w rondelku masło.
- Zagotuj wodę w rondelku. Umieść w misce żółtka jaj wraz z octem i je podgrzej nieustannie mieszając trzepaczką na parze wodnej. Przenieś miskę na stół i kontynuując mieszanie cienkim strumieniem wlej rozpuszczone masło. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Tak przygotowany sos odstaw w ciepłe miejsce.
- Wstaw na palnik wodę z octem i doprowadź do wrzenia. Po dodaniu octu woda powinna być lekko kwaskowa.
- W tym czasie również, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż wędzony bekon.
- W wolnej chwili przekrój muffinki na pół. Po zakończeniu smażenia bekonu, na tej samej patelni, niezwłocznie stostuj muffinki.
- Zamieszaj mocno gotującą się wodę w rondelku (tworząc wir) i delikatnie wbij do nie jajka. Dzięki temu jajko się ładnie uformuje. Gotuj jajka do momentu, kiedy białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne (jajko po dotknięciu powinno być miękkie). Wyciągnij jajka na czysty ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Na każdy talerz połóż po dwie połówki muffinki angielskiej i na nich ułóż usmażony bekon. Następnie umieść delikatnie po jednym jajku na każdą połówkę muffinki. Wykończ całe danie wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.
Pamiętaj!
- nie dodawaj za dużo octu do wody, ponieważ będzie miał on wpływ na smak jajek po ich ugotowaniu
- robiąc sos holenderski pamięta o tym żeby nie trzymać miski z jakami na parze zbyt długo, ponieważ się zetną
- rozpuszczone masło wlewaj cienkim strumieniem cały czas mieszając
- stostuj muffinki na tej samej patelni, na której smażyłeś boczek, dzięki temu będą smaczniejsze
- przed włożeniem jajek do wody z octem, zamieszaj ją mocno w rondelku (tworząc wir) i delikatnie wbij do nie jajka. Dzięki temu jajko się ładnie uformuje.
- zawsze używaj świeżych jaj wysokiej jakości