Jajka po Benedyktyńsku z wędzonym boczkiem

Jajka po Benedyktyńsku z wędzonym boczkiem i sosem holenderskim – uwielbiam je przyrządzać w niedziele rano. Szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu śniadanie, a do tego, to złociste żółtko wylewające się z pod noża w otoczeniu sosu holenderskiego. Cudownie jest własnie tak rozpocząć dzień. Czuję wtedy, że mam wolne i mogę spokojnie się rozkoszować porankiem. Oczywiście to wszystko dzieje się dopiero wtedy, kiedy moja narzeczona wykopie mnie rano z łóżeczka.

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

rondelek, trzepaczka, patelnia, miska

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 4 muffinki angielskie, lub inne pieczywo
  • 8 jajek
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka octu spiritusowego
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

 Sos Holenderski

  • 120g masło, rozpuszczone
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka octu winnego (z białego wina)
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Zobacz jak zrobić Angielskie Muffiny.

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od zrobienia sosu holenderskiego. Rozpuść w rondelku masło.
  2. Zagotuj wodę w rondelku. Umieść w misce żółtka jaj wraz z octem i je podgrzej nieustannie mieszając trzepaczką na parze wodnej. Przenieś miskę na stół i kontynuując mieszanie cienkim strumieniem wlej rozpuszczone masło. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Tak przygotowany sos odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Wstaw na palnik wodę z octem i doprowadź do wrzenia. Po dodaniu octu woda powinna być lekko kwaskowa.
  4. W tym czasie również, rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i usmaż wędzony bekon.
  5. W wolnej chwili przekrój muffinki na pół. Po zakończeniu smażenia bekonu, na tej samej patelni, niezwłocznie stostuj muffinki.
  6. Zamieszaj mocno gotującą się wodę w rondelku (tworząc wir)  i delikatnie wbij do nie jajka. Dzięki temu jajko się ładnie uformuje.  Gotuj jajka do momentu, kiedy białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne (jajko po dotknięciu powinno być miękkie). Wyciągnij jajka na czysty ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
  7. Na każdy talerz połóż po dwie połówki muffinki angielskiej i na nich ułóż usmażony bekon. Następnie umieść delikatnie po jednym jajku na każdą połówkę muffinki. Wykończ całe danie wcześniej przygotowanym sosem holenderskim.

Pamiętaj!

  • nie dodawaj za dużo octu do wody, ponieważ będzie miał on wpływ na smak jajek po ich ugotowaniu
  • robiąc sos holenderski pamięta o tym żeby nie trzymać miski z jakami na parze zbyt długo, ponieważ się zetną
  • rozpuszczone masło wlewaj cienkim strumieniem cały czas mieszając
  • stostuj muffinki na tej samej patelni, na której smażyłeś boczek, dzięki temu będą smaczniejsze
  • przed włożeniem jajek do wody z octem, zamieszaj ją mocno w rondelku (tworząc wir)  i delikatnie wbij do nie jajka. Dzięki temu jajko się ładnie uformuje.
  • zawsze używaj świeżych jaj wysokiej jakości

Leave a Reply