Najlepszy przepis na Hummus, który jest gotowy w mniej niż 10 minut. Jest nie tylko szybki i łatwy, ale także super kremowy i po prostu pyszny!
Hummus jest bogaty w białko i błonnik. To fantastyczna pożywna przekąska. Podawaj go z chrupiącymi warzywami, paluszkami chlebowymi lub ciepłych chlebem pita.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Malakser lub blender ręczny, garnek, patelni, durszlak.
Czas przygotowania:
10 minut
Składniki (500g):
- 400g ugotowanej ciecierzycy, odcedzonej
- 70g delikatnie uprażonych nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty papryki w proszku (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Delikatnie uprażony na patelni sezam umieść w malakserze wraz z połową oliwy z oliwek. Miksuj tak długo aż uzyskasz pastę o jednolitej konsystencji.
- Dodaj do malaksera resztę składników oprócz papryki w proszku i zmiksuj do uzyskania mieszaniny o jednolitej konsystencji.
- Przygotowany w ten sposób hummus przełóż do pojemnika w którym będziesz go przechowywał. Na wierzchu zwilż go lekko oliwą z oliwek i wsadź do lodówki.
- Przy serwowaniu hummusu w większym naczyniu skropl go oliwą z oliwek i udekoruj ciecierzycą oraz papryką w proszku.
Pamiętaj!
- Ziarna sezamu muszą być uprażone delikatnie.
- Zamiast sezamu możesz użyć taką samą ilość pasty tahini.
- Miksuj składniki na hummus do uzyskania mieszaniny o jednolitej konsystencji.
- Podczas przechowywania hummusu zwilż jego wierzch oliwą z oliwek.
- Jeśli używasz suchych ziaren ciecierzycy, pamiętaj aby je namoczyć w wodzie. Najlepiej przez całą noc.
- Przeciętny czas gotowania ciecierzycy wynosi od 60 minut do 90 minut.
Zastosowanie:
- Tapas.
- Kanapki.
- Dodatek do krakersów.
- Warzywa.