Hummus z batatów to doskonały dodatek do warzyw, chleba, krakersów czy tapas (małych zakąsek). W oryginalnej wersji wywodzi się z kuchni arabskiej. Na chwilę obecną możemy spotkać wiele różnych odmian hummusu. Hummus z batatów jest jedną z tych odmian i zdecydowanie jedną z najlepszych modyfikacji. Osobiście uwielbiam go używać do kanapek zamiast masła, to taka moja mała przyjemność, która, mam nadzieję, wyjdzie mi na dobre. Doskonale spełnia rolę „sosu/dipu” w daniach wegetariańskich i wegańskich. Wypróbuj również hummus klasyczny.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Malakser lub blender ręczny, garnek, patelni, durszlak, blaszka do pieczenia.
Czas przygotowania:
40 minut
Temperatura i czas wypieku: 180˚C - 20 minut
Składniki (600g):
- 400g ugotowanej ciecierzycy, odcedzonej
- 2 bataty, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki
- 70g delikatnie uprażonych nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
- Pokrojone bataty umieść na blaszce do pieczenia i włóż j na 20 minut do rozgrzanego piekarnika do 180˚C. Po upieczeniu wystudź.
- Delikatnie uprażony na patelni sezam umieść w malakserze wraz z połową oliwy z oliwek. Miksuj tak długo aż uzyskasz pastę o jednolitej konsystencji.
- Dodaj do malaksera resztę składników i zmiksuj do uzyskania mikstury o jednolitej konsystencji.
- Przygotowany w ten sposób hummus przełóż do pojemnika, w którym będziesz go przechowywał. Na wierzchu zwilż go lekko oliwą z oliwek i wsadź do lodówki.
- Przy serwowaniu hummusu w większym naczyniu skropl go oliwą z oliwek i udekoruj ciecierzycą i papryką w proszku.
Pamiętaj!
- Ziarna sezamu muszą być delikatnie uprażone.
- Zamiast sezamu możesz użyć taką samą ilość pasty tahini.
- Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podczas przechowywania hummusu zwilż jego wierzch oliwą z oliwek.
- Jeśli używasz ziaren ciecierzycy pamiętaj, aby je namoczyć w wodzie – najlepiej przez całą noc.
- Przeciętny czas gotowania ciecierzycy wynosi od 60 minut do 90 minut.
Zastosowanie:
- Tapas.
- Kanapki.
- Dodatek do krakersów.
- Warzywa.