Hamburger z kaszanką i jabłkiem

Hamburger z kaszanką i jabłkiem – opracowałem ten przepis z myślą o urozmaiceniu tej potrawy i nadaniu jej oryginalności. Większość hamburgerów jest bardzo podobna do siebie tak samo jak i ich dodatki, z którymi są podawane. Ten jest zupełnie inny i mogę się z Tobą założyć, że na dzień dzisiejszy jeszcze takiego nie jadłeś.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska mała i duża, patelnia grillowa.

Składniki (6 porcji):

  • 600g mielonej wołowiny
  • 150g startego jabłka
  • 190g kaszanki, drobno startej
  • 2 łyźki proszku do pieczenia
  • 6 duże plastry świeżego pomidora
  • 6 duże plastry czerwonej cebuli
  • 6 duże liście sałaty rzymskiej
  • 6 plastry sera żółtego
  • 6 bułek
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz czarny

Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

  1. W misce, ręcznie wymieszaj ze sobą wołowinę, jabłka, kaszankę, proszek do pieczenia i pieprz. Podziel na cztery równe porcje i uformuj w jednolite kule a następnie spłaszcz je, nadając im ostateczny kształt.
  2. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni grillowej, rozgrzej olej rzepakowy i usmaż hamburgery. Smaż je po 5 minut z każdej strony, posól, ułóż ser i odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Na obydwu połówkach stostowanej bułki równomiernie rozprowadź sos. Następnie ułóż sałatę z cebulą i pomidorami, na nich gotowe hamburgery i podawaj.

Pamiętaj!

  • Składniki na hamburgery mieszaj ze sobą jak najkrócej.

Leave a Reply