Hamburger z kaszanką i jabłkiem – opracowałem ten przepis z myślą o urozmaiceniu tej potrawy i nadaniu jej oryginalności. Większość hamburgerów jest bardzo podobna do siebie tak samo jak i ich dodatki, z którymi są podawane. Ten jest zupełnie inny i mogę się z Tobą założyć, że na dzień dzisiejszy jeszcze takiego nie jadłeś.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska mała i duża, patelnia grillowa.
Składniki (6 porcji):
- 600g mielonej wołowiny
- 150g startego jabłka
- 190g kaszanki, drobno startej
- 2 łyźki proszku do pieczenia
- 6 duże plastry świeżego pomidora
- 6 duże plastry czerwonej cebuli
- 6 duże liście sałaty rzymskiej
- 6 plastry sera żółtego
- 6 bułek
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz czarny
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania:
- W misce, ręcznie wymieszaj ze sobą wołowinę, jabłka, kaszankę, proszek do pieczenia i pieprz. Podziel na cztery równe porcje i uformuj w jednolite kule a następnie spłaszcz je, nadając im ostateczny kształt.
- W małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni grillowej, rozgrzej olej rzepakowy i usmaż hamburgery. Smaż je po 5 minut z każdej strony, posól, ułóż ser i odstaw w ciepłe miejsce.
- Na obydwu połówkach stostowanej bułki równomiernie rozprowadź sos. Następnie ułóż sałatę z cebulą i pomidorami, na nich gotowe hamburgery i podawaj.
Pamiętaj!
- Składniki na hamburgery mieszaj ze sobą jak najkrócej.