Guacamole

Guacamole to jeden z moich ulubionych dipów. Używam go do czego tylko mogę, oczywiście prywatnie w zaciszu domowej kuchni. Z kolei w profesjonalnej kuchni doskonale nadaje się do nachos, quesadilla i tym podobnych dań. Dodatkową zaletą guacamole jest to, że jest wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu i może ją zrobić naprawdę każdy w niecałe 15 minut. Zresztą, przekonaj się sam!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Malakser lub blender ręczny, silikonowa szpatula, miska.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (6 porcji):

  • 3 dojrzałe avocado
  • 1 limonka, sok
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczku kolendry, drobno posiekanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Sposób wykonania:

  1. Przekrój avocado na pół i usuń pestki. Za pomocą łyżki stołowej oddziel miąższ od skóry.
  2. Przygotowane w ten sposób avocado umieść w malakserze razem z oliwą z oliwek i sokiem z jednej limonki. Miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  3. Wyskrob zawartość malaksera do miski i dodaj kolendrę, sól i pieprz czarny. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą silikonowej szpatułki.
  4. Umieść guacamole w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowuj w lodówce do trzech dni.

Pamiętaj!

  • Miksuj do uzyskania jednolitej pasty z avocado.
  • Przechowuj w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zastosowanie:

  • Absolutnie do wszystkiego 🙂

Leave a Reply