Granola baton
Foto: GotujPro.pl
Pafko Pafko
Autor Przepisu

Granola baton

w kategorii Ciasteczka

Granola baton jest fantastyczną opcją na szybką przekąskę. Sama granola występuje w różnych postaciach i tak samo jest z batonikami. Wersję, którą Ci proponuje jest najzdrowsza z możliwych. Tak jestem tego pewien! Przepis na ten batonik z granoli obecnie robi furorę w miejscu, którym pracuje i z dnia na dzień zwiększa się popyt na niego. Na GotujPro.pl masz go za zwykłego like-a. 😀

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się: Garnek, głęboka blacha, pergamin, malakser, miska.

Czas przygotowania: 60 minut

Temperatura i czas wypieku: 170˚C -15 minut

Składniki (1 blacha):

  • 600g daktyle suszone
  • 370g płatki owsiane (najlepiej bezglutenowy)
  • 150g orzechy laskowe (bez skórki)
  • 310g migdały
  • 250g miód, wysokiej jakości
  • 250g masło orzechowe

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170˚C.
  2. Umieść na blaszce wszystkie orzechy zawarte w przepisie i włóż do piekarnika na 10-15 minut.
  3. Wrzuć daktyle do garnka i zalej całe wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut.
  4. Przestudzone orzechy umieść w malakserze i za pomocą pulsacyjnego przycisku zmiksuje delikatnie. Pamiętaj, że NIE chodzi o zrobienie proszku z orzechów tylko małe kawałki.
  5. Odcedź daktyle a wręcz wyciśnij z nich jak najwięcej wody. Zrób to w momencie kiedy woda będzie jeszcze ciepła, ułatwi Ci to dalszą prace.
  6. Umieść ciepłe daktyle w malakserze i zmiksuj na pastę.
  7. Przygotuj blachę wykładając ją pergaminem.
  8. Umieść wszystkie składniki w odpowiednio dużej misce i dokładnie wymieszaj.
  9. Nie zwłocznie przenieś całość na blaszkę i rozprowadź równo miernie. Może być to troszkę ciężkie zadanie ze względu na konsystencję granoli. Dlatego tak ważne jest utrzymanie ciepła całej mieszaniny.
  10. Odstaw gotową granolę do lodówki na co najmniej 30 minut.
  11. Wyciągnij granolę z blaszki i pokrój na batoniki dowolnej wielkości.
  12. Przechowuj granolę w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.

Pamiętaj!

  • Chcesz mieć kawałki orzechów a nie mąkę orzechową.
  • Namocz daktyle we wrzącej wodzie.
  • Dokładnie i bezwzględnie odprowadź nadmiar wody z daktyli.
  • Przed pokrojeniem odstaw granolę do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Jeśli przeraża Cię wyciskanie wody z daktyli możesz je również zrobić na parze i odprowadzić wodę tylko, że w mniejszej ilości 😛

Dodaj komentarz