Granola baton jest fantastyczną opcją na szybką przekąskę. Sama granola występuje w różnych postaciach i tak samo jest z batonikami. Wersję, którą Ci proponuje jest najzdrowsza z możliwych. Tak jestem tego pewien! Przepis na ten batonik z granoli obecnie robi furorę w miejscu, którym pracuje i z dnia na dzień zwiększa się popyt na niego. Na GotujPro.pl masz go za zwykłego like-a. 😀
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Garnek, głęboka blacha, pergamin, malakser, miska.
Czas przygotowania:
60 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C -15 minut
Składniki (1 blacha):
- 600g daktyle suszone
- 370g płatki owsiane (najlepiej bezglutenowy)
- 150g orzechy laskowe (bez skórki)
- 310g migdały
- 250g miód, wysokiej jakości
- 250g masło orzechowe
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 170˚C.
- Umieść na blaszce wszystkie orzechy zawarte w przepisie i włóż do piekarnika na 10-15 minut.
- Wrzuć daktyle do garnka i zalej całe wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut.
- Przestudzone orzechy umieść w malakserze i za pomocą pulsacyjnego przycisku zmiksuje delikatnie. Pamiętaj, że NIE chodzi o zrobienie proszku z orzechów tylko małe kawałki.
- Odcedź daktyle a wręcz wyciśnij z nich jak najwięcej wody. Zrób to w momencie kiedy woda będzie jeszcze ciepła, ułatwi Ci to dalszą prace.
- Umieść ciepłe daktyle w malakserze i zmiksuj na pastę.
- Przygotuj blachę wykładając ją pergaminem.
- Umieść wszystkie składniki w odpowiednio dużej misce i dokładnie wymieszaj.
- Nie zwłocznie przenieś całość na blaszkę i rozprowadź równo miernie. Może być to troszkę ciężkie zadanie ze względu na konsystencję granoli. Dlatego tak ważne jest utrzymanie ciepła całej mieszaniny.
- Odstaw gotową granolę do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Wyciągnij granolę z blaszki i pokrój na batoniki dowolnej wielkości.
- Przechowuj granolę w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
Pamiętaj!
- Chcesz mieć kawałki orzechów a nie mąkę orzechową.
- Namocz daktyle we wrzącej wodzie.
- Dokładnie i bezwzględnie odprowadź nadmiar wody z daktyli.
- Przed pokrojeniem odstaw granolę do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Jeśli przeraża Cię wyciskanie wody z daktyli możesz je również zrobić na parze i odprowadzić wodę tylko, że w mniejszej ilości 😛