Gofry smaczne i proste

Gofry chyba każdemu z nas kojarzą się z dzieciństwem lub lekkim śniadaniem na początek dobrego dnia, które znika w mgnieniu oka ze stołu. Przepis, który zamieszczam poniżej jest autorstwa mojego kolegi z pracy, który specjalizuje się w śniadaniach już od wielu lat. Ogromne doświadczenie i pasja Michal Poze jest inspiracją dla nas wszystkich. Gofry w jego wykonaniu nie mają sobie równych! Przekonaj się!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, gofrownica, miska, trzepaczka kuchenna, silikonowa spatula.

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (5 porcji):

  • 250g mąki
  • 150g cukru
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 350-375ml mleka
  • 225g masła (roztopionego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • świeże maliny im więcej tym lepiej
  • świeże jagody im więcej tym lepiej

Sposób wykonania:

  1. Umieść w misce do robota kuchennego mąkę i połącz z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Rozdziel żółtka od białek i włóż do oddzielnych naczyń.
  3. Żółtka jaj delikatnie ubij.
  4. Do ubitych żółtek, dodaj mleko, rozpuszczone lecz nie gorące masło, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do uzyskania mikstury o jednolitej konsystencji.
  5. Gotową miksturę wlej do miski z suchymi składnikami, nieustannie mieszając.  Mieszaj do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników w jednolitą masę. Nie dłużej.
  6. Ubij białka jaj na sztywną pianę.
  7. Ubite białka jaj dodaj do wcześniej przygotowanej mikstury i wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatuli.
  8. Gotowe ciasto umieść w rozgrzanej gofrownicy.
  9. Na gotowe gofry ułóż maliny i jagody oraz kilka listków świeżej mięty. Całość delikatnie polej syropem klonowym.

Pamiętaj!

  • Podczas rozdzielania żółtek jaj od białek jaj upewnij się, że w białkach jaj nie będzie żółtek a naczynie dla nich będzie czyste bez odrobiny tłuszczu. W przeciwnym razie się nie ubiją na sztywną pianę.
  • Podczas łączenia suchych składników z płynem staraj się nie mieszać dłużej niż jest to konieczne. W przeciwnym razie ciasto na gofry będzie gumowate.
  • Połącz ciasto z ubitymi białkami jaj bardzo delikatnie za pomocą szpatuli. Daj sobie czas.

Leave a Reply