Gofry chyba każdemu z nas kojarzą się z dzieciństwem lub lekkim śniadaniem na początek dobrego dnia, które znika w mgnieniu oka ze stołu. Przepis, który zamieszczam poniżej jest autorstwa mojego kolegi z pracy, który specjalizuje się w śniadaniach już od wielu lat. Ogromne doświadczenie i pasja Michal Poze jest inspiracją dla nas wszystkich. Gofry w jego wykonaniu nie mają sobie równych! Przekonaj się!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny, gofrownica, miska, trzepaczka kuchenna, silikonowa spatula.
Czas przygotowania:
30 minut
Składniki (5 porcji):
- 250g mąki
- 150g cukru
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 350-375ml mleka
- 225g masła (roztopionego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek syropu klonowego
- świeże maliny im więcej tym lepiej
- świeże jagody im więcej tym lepiej
Sposób wykonania:
- Umieść w misce do robota kuchennego mąkę i połącz z cukrem oraz proszkiem do pieczenia.
- Rozdziel żółtka od białek i włóż do oddzielnych naczyń.
- Żółtka jaj delikatnie ubij.
- Do ubitych żółtek, dodaj mleko, rozpuszczone lecz nie gorące masło, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do uzyskania mikstury o jednolitej konsystencji.
- Gotową miksturę wlej do miski z suchymi składnikami, nieustannie mieszając. Mieszaj do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników w jednolitą masę. Nie dłużej.
- Ubij białka jaj na sztywną pianę.
- Ubite białka jaj dodaj do wcześniej przygotowanej mikstury i wymieszaj delikatnie za pomocą silikonowej szpatuli.
- Gotowe ciasto umieść w rozgrzanej gofrownicy.
- Na gotowe gofry ułóż maliny i jagody oraz kilka listków świeżej mięty. Całość delikatnie polej syropem klonowym.
Pamiętaj!
- Podczas rozdzielania żółtek jaj od białek jaj upewnij się, że w białkach jaj nie będzie żółtek a naczynie dla nich będzie czyste bez odrobiny tłuszczu. W przeciwnym razie się nie ubiją na sztywną pianę.
- Podczas łączenia suchych składników z płynem staraj się nie mieszać dłużej niż jest to konieczne. W przeciwnym razie ciasto na gofry będzie gumowate.
- Połącz ciasto z ubitymi białkami jaj bardzo delikatnie za pomocą szpatuli. Daj sobie czas.