Focaccia, włoskie pieczywo, które jest bardzo proste w wykonaniu. Może być przygotowane w różnych wariantach smakowych – ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Tylko nie przeginaj i nie dodawaj np. czekolady. Focaccia doskonale nadaje się do kanapek, bruschetty oraz jako dodatek do zup.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny, miska, blaszka do pieczenia.
Czas przygotowania:
100 minut
Składniki (1 blacha):
- 750g mąka pszenna typ 550
- 335ml wody
- 160ml oliwy z oliwek
- 40g drożdże, świeże
- 4 ząbki zmielonego czosnku
- 1 gałązka rozmarynu, posiekana
- 2 gałązki tymianku, posiekane
- 2 łyżeczki soli stołowej
- dwie duże szczypty soli morskiej
- jedna szczypta płatków chilli
Sposób wykonania:
- Drożdże, garstkę mąki i cześć ciepłej wody (NIE gorącej, w ilości odpowiedniej do rozpuszczenia drożdży) połącz razem tworząc rozczyn. Górę posyp mąka i odstaw go w ciepłe miejsce.
- Resztę suchych składników wymieszaj razem z czosnkiem.
- Gotowy rozczyn (poznasz po tym, że zwiększył swoją objętość o ¾ ) wlej do wcześniej przygotowanych suchych składników. Następnie dodaj oliwę z oliwek i resztę wody.
- W robocie kuchennym wyrób razem wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto na focaccia, ugnieć w jednolity kęs o kształcie kuli i zostaw do wyrośnięcia pod ręcznikiem w ciepłym miejscu.
- Zanim ciasto Ci wyrośnie przygotuj blachę smarując ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj równomiernie, tak aby pasowało do rozmiaru spodu blachy i delikatnie umieść je na blaszce. Przygotowane w ten sposób ciasto posmaruj dokładnie oliwa z oliwek. Zrób w równych odstępach dziury palcami do samego spodu i posyp wcześniej posiekanymi ziołami, płatkami chilli oraz solą morską. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby mogło ponownie zwiększyć swoją objętość o ¾.
- Umieść wyrośnięte ciasto w piekarniku rozgrzanym, do 150°C, na 10 minut. Po upływie czasu zwiększ temperaturę do 160°C i wypiekaj przez kolejne 20 minut. Gotową focaccię wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia.
Pamiętaj!
- Rozczyn musi wyrosnąć.
- Przed wypiekiem, ciasto na focaccia musi ponownie wyrosnąć.
Zastosowanie:
- Bruschetta.
- Dodatek do zup.
- Kanapki.
- Doskonale nadaje się do chleba czosnkowego.