Focaccia

Focaccia, włoskie pieczywo, które jest bardzo proste w wykonaniu. Może być przygotowane w różnych wariantach smakowych – ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Tylko nie przeginaj i nie dodawaj np. czekolady. Focaccia doskonale nadaje się do kanapek, bruschetty oraz jako dodatek do zup.

 

Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, miska, blaszka do pieczenia.

Czas przygotowania: 100 minut

Składniki (1 blacha):

  • 750g mąka pszenna typ 550
  • 335ml wody
  • 160ml oliwy z oliwek
  • 40g drożdże, świeże
  • 4 ząbki zmielonego czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu, posiekana
  • 2 gałązki tymianku, posiekane
  • 2 łyżeczki soli stołowej
  • dwie duże szczypty soli morskiej
  • jedna szczypta płatków chilli

Sposób wykonania:

  1. Drożdże, garstkę mąki i cześć ciepłej wody (NIE gorącej, w ilości odpowiedniej do rozpuszczenia drożdży) połącz razem tworząc rozczyn. Górę posyp mąka i odstaw go w ciepłe miejsce.
  2. Resztę suchych składników wymieszaj razem z czosnkiem.
  3. Gotowy rozczyn (poznasz po tym, że zwiększył swoją objętość o ¾ ) wlej do wcześniej przygotowanych suchych składników. Następnie dodaj oliwę z oliwek i resztę wody.
  4. W robocie kuchennym wyrób razem wszystkie składniki do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto na focaccia, ugnieć w jednolity kęs o kształcie kuli i zostaw do wyrośnięcia pod ręcznikiem w ciepłym miejscu.
  5. Zanim ciasto Ci wyrośnie przygotuj blachę smarując ją niewielką ilością oliwy z oliwek.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj równomiernie, tak aby pasowało do rozmiaru spodu blachy i delikatnie umieść je na blaszce. Przygotowane w ten sposób ciasto posmaruj dokładnie oliwa z oliwek. Zrób w równych odstępach dziury palcami do samego spodu i posyp wcześniej posiekanymi ziołami, płatkami chilli oraz solą morską. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, aby mogło ponownie zwiększyć swoją objętość o ¾.
  7. Umieść wyrośnięte ciasto w piekarniku rozgrzanym, do 150°C, na 10 minut. Po upływie czasu zwiększ temperaturę do 160°C i wypiekaj przez kolejne 20 minut. Gotową focaccię wyciągnij z pieca i odstaw do wystygnięcia.

Pamiętaj!

  • Rozczyn musi wyrosnąć.
  • Przed wypiekiem, ciasto na focaccia musi ponownie wyrosnąć.

Zastosowanie:

  • Bruschetta.
  • Dodatek do zup.
  • Kanapki.
  • Doskonale nadaje się do chleba czosnkowego.

Leave a Reply