Fish and chips czyli ryba w chrupiącej panierce z frytkami. Jest to ciekawe podejście do dobrej starej ryby z frytkami jak i doskonały pomysł na szybki obiad. Dla niektórych z nas może to danie przywoływać ciekawe wspomnienia z wakacji nad morzem bałtyckim i w sumie nie tylko. Dla mnie Fish and chips zawsze będzie mi się kojarzyło z zieloną wyspą i dobrze schłodzonym Guinness-em.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Frytkownica, blender ręczny, rondel, duży garnek, duża i mała miska, Duży plastikowy dzbanek, trzepaczka kuchenna.
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 po 170g filety z dorsza lub innej białej ryby
- 800g obranych ziemniaków
- 300g sosu tatarskiego, kliknij tutaj po przepis
- 300g puree z zielonego groszku, kliknij tutaj po przepis
- Olej rzepakowy do smażenia
- Mąka pszenna
- Pieprz czarny
- Sól
Ciasto rybne
- 200g mąka pszenna
- 200ml piwa jasnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pieprz czarny
- Sól
Sposób wykonania:
- Pokrój ziemniaki we frytki i gotuj je we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut lub do momentu zmiękczenia, ale zachowując swój kształt. Odcedzić i osusz.
- Aby przygotować ciasto rybne połącz ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodaj piwo i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj aż ciasto rybne będzie gładkie. Odłóż na bok.
- Nagrzej piekarnik do to 180ºC.
- Wlej olej rzepakowy do frytkownicy lub dużego garnka i rozgrzej go do 180ºC.
- Przypraw każdy filet z dorsza solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie obtocz delikatnie w mące pszennej. Zanurz filety w cieście rybnym i pozwól, aby nadmiar ciasta rybnego ociekł. Trzymając jeden koniec ryby, delikatnie zanurzaj w oleju jeden po drugim. Pracuj bardzo ostrożnie, aby nie zostać spryskanym gorącym olejem. Kontynuuj smażenie przez 5 minut lub dopóki ryba nie zostanie dobrze usmażona, a ciasto będzie złote i chrupiące. Usmażoną rybę umieść na czystym ręczniku kuchennym aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przełóż ryby z ręcznika kuchennego na blaszkę do pieczenia i włóż do piekarnika i go wyłącz. Ryba pozostanie gorąca i chrupka podczas kiedy Ty będziesz smażyć frytki.
- Wysuszone chipsy usmaż w tym samym oleju, w którym były smażone ryby. Kontynuuj smażenie do momentu aż frytki nie będą miał jasno złotego koloru.
- Podziel sos tatarski i puree z zielonego groszku na 4 porcje. Umieść frytki na talerzach i ułóż chrupiące filety z dorsza bezpośrednio na nich. Podawaj niezwłocznie.
Pamiętaj!
- Zachowaj szczególną ostrożność pracując z gorącym olejem!
- Dokładnie wysusz frytki przed smażeniem w głębokim oleju.
- Żadnych grudek w cieście rybnym. Ma być gładkie 🙂
- Po zamoczeniu ryby w cieście rybnym pozwól nadmiarowi tego ciasta ociec z ryby przed smażeniem.
- Jeśli nie masz frytkownicy i używasz garnka, upewnij się, że będzie on zdecydowanie większy w stosunku do objętości oleju używanego do smażenia.