Fasolka szparagowa jest pysznym oraz zdrowym warzywem strączkowym. Każdy z nas czeka na moment aż pojawią się na lokalnych bazarach, straganach aby móc posmakować pierwszych oznak letniego sezonu. Na całe szczęście pierwszą młodą fasolkę szparagową możemy już kupić w maju i jest dostępna do końca sezonu letniego, ponieważ w Polsce uprawiane są zarówno odmiany wczesne, jak i późne. Zwróć szczególną uwagę podczas wybierania fasolki szparagowej na kolor. Stara fasolka będzie miała bledszy kolor (czasem może być uzależniony od odmiany). Przerośnięta fasolka będzie dłuższa, grubsza i nasiona będą bardziej widoczne. Po przełamaniu takiej fasolki szparagowej zauważysz, że jest bardziej łykowata, w przeciwieństwie do młodej, która będzie krucha. Skoro już wiesz jak wybrać idealną fasolkę szparagową, mogę Ci zdradzić jeszcze jeden mały sekret. Większości przepisów jakie możemy znaleźć na fasolkę szparagową są po prostu nudne. Mówiąc nudne mam na myśli, że są nudne podczas jedzenia. Monotonna tekstura i smak. Fasolka szparagowa jest naprawdę genialnym warzywem strączkowym i potrzeba naprawdę niewiele aby błysnąć. Przed wszystkim nie możesz fasoli rozgotować, to jest punkt numer jeden. Żeby Twoja fasolka zrobiła furorę na stole i wyróżniała się od całej reszty przepisów na fasolkę szparagową użyj tylko jednego dodatkowego składnika podczas przyrządzania jej. Mowa tutaj o drobno startej skórce z cytryn. Jej niewielki dodatek doskonale podkreśli smak fasolki szparagowej oraz poprawi jej prezentację. Dzięki temu, danie nie będzie nudne podczas jedzenia. Sprawdź przepis poniżej i daj mi znać jakie są Twoje wrażenia.
Foto: GotujPro.pl
Pafko Pafko
Autor Przepisu

Fasolka szparagowa

w kategorii , Dodatki i sosy, Wegetariańskie

Fasolka szparagowa jest pysznym oraz zdrowym warzywem strączkowym. Każdy z nas czeka na moment aż pojawią się na lokalnych bazarach, straganach aby móc posmakować pierwszych oznak letniego sezonu. Na całe szczęście pierwszą młodą fasolkę szparagową możemy już kupić w maju i jest dostępna do końca sezonu letniego, ponieważ w Polsce uprawiane są zarówno odmiany wczesne, jak i późne. Zwróć szczególną uwagę podczas wybierania fasolki szparagowej na kolor. Stara fasolka będzie miała bledszy kolor (czasem może być uzależniony od odmiany). Przerośnięta fasolka będzie dłuższa, grubsza i nasiona będą bardziej widoczne. Po przełamaniu takiej fasolki szparagowej zauważysz, że jest bardziej łykowata, w przeciwieństwie do młodej, która będzie krucha.

Skoro już wiesz jak wybrać idealną fasolkę szparagową, mogę Ci zdradzić jeszcze jeden mały sekret. Większości przepisów jakie możemy znaleźć na fasolkę szparagową są po prostu nudne. Mówiąc nudne mam na myśli, że są nudne podczas jedzenia. Monotonna tekstura i smak. Fasolka szparagowa jest naprawdę genialnym warzywem strączkowym i potrzeba naprawdę niewiele aby błysnąć. Przed wszystkim nie możesz fasoli rozgotować, to jest punkt numer jeden. Żeby Twoja fasolka zrobiła furorę na stole i wyróżniała się od całej reszty przepisów na fasolkę szparagową użyj tylko jednego dodatkowego składnika podczas przyrządzania jej. Mowa tutaj o drobno startej skórce z cytryn. Jej niewielki dodatek doskonale podkreśli smak fasolki szparagowej oraz poprawi jej prezentację. Dzięki temu, danie nie będzie nudne podczas jedzenia.

Sprawdź przepis poniżej i daj mi znać jakie są Twoje wrażenia.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się: Garnek, patelnia, durszlak.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (4 porcje):

  • 500g fasolka szparagowa, oczyszczona i umyta
  • 60g masło
  • 4 łyżki bułki tartej
  • Starta skórka z jednej cytryny
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa

Sposób wykonania:

  1. Zagotuj lekko posoloną wodę w garnku. Wrzuć fasolkę szparagową do garnka i gotuj przez około 7 minut, lub do momentu aż fasolka będzie miękka.
  2. Dobrze ugotowaną fasolkę szparagową odcedź za pomocą durszlaka.
  3. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i upraż delikatnie bułkę tartą. Dodaj masło i połącz je dokładnie z bułką tartą nieustannie mieszając.
  4. Umieść fasolkę szparagową na patelni i dokładnie połącz z bułką tartą. Na samym końcu dodaj połowę startej skórki z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Podziel fasolkę szparagową na cztery równe porcje. Posyp równomiernie pozostałą skórką z cytryny.

Pamiętaj!

  • Fasolkę szparagową gotujemy al dente.
  • Dobrze upraż bułę tartą, da Ci to gwarancję, że będzie chrupka nawet po połączeniu z masłem.
  • Połowę skórki z cytryny dodaj na samym końcu, tuż przed zdjęciem patelni z ognia.

Zastosowanie:

  • Przystawka.
  • Dodatek do dania głównego.
  • Tapas.

Dodaj komentarz