Dressing z sera pleśniowego

Dressing z sera pleśniowego doskonale nadje się do sałatek, zwłaszcza z dodatkiem mięsa wołowego. Możesz go również z powodzeniem zastosować do wszelkiego rodzaju zakąsek jako sos czy dip. Zwolennikom sera pleśniowego nie muszę przypominać o doskonałym towarzystwie czerwonego wina. Ser pleśniowy z dobrym, czerwonym winem stanowią nierozłączną, doskonałą parę. Tak więc kupując składniki na dressing z sera pleśniowego nie zapomnij kupić butelkę czerwonego wina, czy dwie… ale nie przesadzaj 😉

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Miska, trzepaczka kuchenna.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (350g):

  • 120g sera pleśniowego
  • 80g kwaśnej śmietany
  • 80g maślanki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Pokrusz ser pleśniowy i umieść go w misce razem z kwaśną śmietaną. Za pomocą trzepaczki kuchennej dokładnie połącz ze sobą obydwa składniki.
  2. Dodaj resztę składników i za pomocą trzepaczki kuchennej mieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji przypominającej teksturę „luźnego majonezu”.
  3. Dopraw według własnego uznania solą i pieprzem.
  4. Jeśli potrzebujesz dressingu o luźniejszej konsystencji, możesz dodać odrobinę ciepłej przegotowanej wody.

Pamiętaj!

  • Możesz użyć malaksera do przygotowania tego dressingu, pod jednym warunkiem. Nie możesz mieszać zbyt długo, ponieważ dressing może się zważyć.
  • Jeśli potrzebujesz dressingu o luźniejszej konsystencji, możesz dodać odrobinę ciepłej przegotowanej wody.

Zastosowanie:

Leave a Reply