Dressing z sera pleśniowego doskonale nadje się do sałatek, zwłaszcza z dodatkiem mięsa wołowego. Możesz go również z powodzeniem zastosować do wszelkiego rodzaju zakąsek jako sos czy dip. Zwolennikom sera pleśniowego nie muszę przypominać o doskonałym towarzystwie czerwonego wina. Ser pleśniowy z dobrym, czerwonym winem stanowią nierozłączną, doskonałą parę. Tak więc kupując składniki na dressing z sera pleśniowego nie zapomnij kupić butelkę czerwonego wina, czy dwie… ale nie przesadzaj 😉
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Miska, trzepaczka kuchenna.
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki (350g):
-
120g sera pleśniowego
-
80g kwaśnej śmietany
-
80g maślanki
-
2 łyżki majonezu
-
3 łyżki soku z cytryny
-
Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Pokrusz ser pleśniowy i umieść go w misce razem z kwaśną śmietaną. Za pomocą trzepaczki kuchennej dokładnie połącz ze sobą obydwa składniki.
- Dodaj resztę składników i za pomocą trzepaczki kuchennej mieszaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji przypominającej teksturę „luźnego majonezu”.
- Dopraw według własnego uznania solą i pieprzem.
- Jeśli potrzebujesz dressingu o luźniejszej konsystencji, możesz dodać odrobinę ciepłej przegotowanej wody.
Pamiętaj!
- Możesz użyć malaksera do przygotowania tego dressingu, pod jednym warunkiem. Nie możesz mieszać zbyt długo, ponieważ dressing może się zważyć.
- Jeśli potrzebujesz dressingu o luźniejszej konsystencji, możesz dodać odrobinę ciepłej przegotowanej wody.
Zastosowanie:
- Dressing do sałatek.
- Sos/dip do zakąsek.
- Warzywa.
- Drób.