Dorsz smażony z mulami, pieczonymi ziemniakami oraz puree z zielonego groszku

Łatwe i co najważniejsze imponujące w swojej prostocie danie do wykonania. Wykonaj je krok po kroku a jestem pewien, że uda Ci się zaimponować najbardziej wymagającym gościom. Oczywiście kompozycja na talerzu jest jak zawsze tylko przykładowa, użyj własnej wyobraźni 🙂 Powodzenia!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Patelnia, mały garnek, rondelek, miska, blaszka do pieczenia, malakser lub blender ręczny.

Czas przygotowania: 50 minut
Temperatura i czas wypieku: 165˚C 25 minut

Składniki (2 porcje):

  • dorsz, pocięty na 6 plastrów o grubości 1cm
  • 6 muli, oczyszczonych
  • 150g zielonego groszku, mrożony może być
  • 200ml śmietana
  • 50g masła
  • 1 cebula średniej wielkości, pokrojona w drobną kostkę
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 3 małe ziemniaki przekrojona na pół
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ¼ pęczku świeżej mięty
  • ¼pęczku świeżej kolendry
  • olej rzepakowy
  • jedna rzodkiewka
  • sól i pierz czarny
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Pokrój rzodkiewkę na bardzo cienki plasterki i włóż je do lodowatej wody. Odstaw.
  2. Zagotuj śmietanę razem z czosnkiem i masłem w małym rondelku,  następnie dodaj zielony groszek i gotuj przez kolejne 2 minuty.
  3. Włóż do malaksera kolendrę razem z miętą i zalej je gorącą śmietaną z groszkiem. Przypraw solą i pieprzem i zmiksuj dokładnie całość do puree o jednolitej konsystencji.
  4. Przekrojone ziemniaki wymieszaj w misce z solą i pieprzem z dodatkiem oleju rzepakowego. Przenieś przygotowane w ten sposób ziemniaki na blaszkę do pieczenia i wsadź do piekarnika nagrzanego do 165˚ na 25 minut.
  5. Rozgrzej w garnku olej rzepakowy i usmaż cebulę. Następnie dodaj mule i zalej je białym winem. Gotuj pod przykryciem przez około 5 minut, do momentu kiedy mule się otworzą.
  6. Obtocz w niewielkiej ilości oleju rzepakowego kawałki dorsza a następnie przypraw je delikatnie solą i pieprzem czarnym.
  7. Rozgrzej dobrze patelnie i usmaż wcześniej przygotowanego dorsza. Smaż po minucie z każdej strony. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka chwil przed podaniem.
  8. Wszystkie gotowe elementy składowe danie przenieś na talerz. Udekoruj.

Pamiętaj!

  • Bardzo cienko pokrój rzodkiewki i włóż do lodowatej wody. Pod wpływem lodowatej wody rzodkiewki delikatnie się uwypuklą. Będą ciekawiej wyglądały na talerzu.
  • Dokładnie zmiksuj składniki na puree, w razie konieczności możesz przetrzeć puree przez drobne sitko.
  • Zwróć uwagę na mule. Jeśli przed gotowaniem są otwarte to oznacza to, że są martwe ale żeby się upewnić uderz muszlą o stół jeśli się zamknie możesz ją spożyć jeśli pozostanie otwarta, wyrzuć. Jeżeli po obróbce termicznej zostanie zamknięta również ją wyrzuć. Mówiąc krótko, jeśli jest otwarta przed obróbka termiczną wyrzuć, jeśli po obróbce termicznej mule nadal są zamknięte to również wyrzuć. Z owocami morza nie ma żartów, spożywamy tylko świeże i nadające się do tego. Nie ma marginesu na błąd.
  • Nie przesmaż dorsza. Minuta z każdej strony w zupełności wystarczy, zwłaszcza kiedy dobrze nagrzejesz patelnię. Pamiętaj, że po smażeniu odstawiasz rybę na kilka chwil w ciepłe miejsce gdzie jeszcze przy temperaturze opadowej będzie się dopiekać.

Leave a Reply