Domowy ketchup z pomidorów z puszki. Oczywiście pomidorów z puszki wysokiej jakości. Domowy ketchup będzie się różnił od ketchupu do którego jesteś przyzwyczajony. W tym przepisie na domowy ketchup użyłem pomidorów z puszki co nie znaczy, że będzie on gorszy. W tym przepisie znajdziesz dużo dodatków, przez które nawet najlepsze pomidory nie dały by rady się przebić ze swoim smakiem. Natomiast podczas przygotowywania klasycznego domowego ketchupu świeże pomidory o wysokiej jakości będą kluczowym składnikiem.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży garnek, malakser lub blender ręczny.
Czas przygotowania:
120 minut
Składniki (1500g):
-
800g pomidorów w puszce
-
3 średniej wielkości jabłka, drobno starte (zielone, kwaskowe jabłka)
-
3 średniej wielkości białe cebule, pokrojonej w drobną kostkę
-
100g cukier
-
160ml ocet jabłkowy
-
1 łyżka pieprzu cayenne
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego
-
2 łyżki przypraw korzennych
-
½ łyżeczki mielonych goździków
-
1 łyżeczka kminku mielonego
Sposób wykonania:
- Rozgrzej olej rzepakowy w garnku i delikatnie zeszklij cebulę.
- Dodaj do garnka resztę składników i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez około 2 godziny.
- Zmiksuj całą zawartość garnka za pomocą malaksera lub ręcznego blendera, do uzyskania ketchupu o jednolitej konsystencji.
- Dobrze wystudź gotowy ketchup. Przelej go do pojemnika i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce.
Pamiętaj!
- Pamiętaj aby zmiksować zawartość garnka do uzyskania ketchupu o jednolitej konsystencji.
- Przygotowując ketchup na zapas użyj wysterylizowanych słoików. Przelej do nich gorący ketchup i niezwłocznie zamknij weko. Wystudź i przechowuj w lodówce maksymalnie do jednego miesiąca.
Zastosowanie:
- Absolutnie do wszystkiego 😛