Czerwone tajskie curry z kurczakiem, warzywami i mlekiem kokosowym to doskonale rozgrzewające i pożywne danie a to tylko jedna z niezliczonych opcji. Śmiało możesz stosować rożnego rodzaje mięsa, jak i owoce morza. Sos curry zawsze przygotowuję dzień wcześniej i pozwalam, żeby wszystkie przyprawy uwolniły swój aromat. Oczywiście możesz zrobić curry prosto z marszu, to tylko moje zboczenie zawodowe. Już niebawem pokażę Ci jak zrobić pastę curry 🙂
Zobacz również wersję wegetariańską.
Poziom Trudności: ★★☆
Przyda Ci się:
Garnek, blender ręczny, wok lub patelnia.
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki (4 porcje):
- 250g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plastry
- 400g mleka kokosowego
- 200g bulionu warzywnego lub wody
- 10g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie paski
- 1 biała cebula, cienko pokrojona
- 1 czerwona papryczka chili wraz z nasionami, pokrojona w talarki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 6 gałązek kolendry
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz czarny
Warzywa:
- 1 czerwona papryka, pokrojona w równe plastry
- 1 żółta papryka, pokrojona w równe plastry
- 1 cukinia, pokrojona w równe plastry
- 1 mała biała cebula, pokrojona w talarki
Sposób wykonania:
- Zacznij od sosu. Żeby przygotować sos rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i podsmaż w niej cebule, czosnek, imbir i papryczkę chili do momentu aż się nie zeszklą. Między czasie rozgnieć delikatnie korzeń trawy cytrynowej (pomoże to wydobyć więcej aromatu) i dodaj do garnka wraz z resztą składników sosu curry. Całość gotuj przez około 20 minut a następnie usuń trawę cytrynową z garnka i zmiksuj za pomocą blendera do momentu uzyskania gładkiego sosu. Dopraw według swoich upodobań solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w wok-u lub na patelni i podsmaż kurczaka. Dodaj warzywa i smaż aż nie zmiękną. Następnie zalej całość sosem curry i gotuj przez następne 4 minuty.
- Curry podawaj w małych miseczkach z dodatkiem ryżu.
Pamiętaj!
- Rozgnieć dolna część łodygi trawy cytrynowej, aby wydobyć więcej aromatu.