Czerwone tajskie curry z warzywami i mlekiem kokosowym

Doskonale rozgrzewające i pożywne daniem jest czerwone tajskie curry z warzywami i mlekiem kokosowym. Sos curry zawsze przygotowuję dzień wcześniej i pozwalam, żeby wszystkie przyprawy uwolniły swój aromat. Połączenie lekko ostrego curry z łagodnym mlekiem kokosowym daje niesamowity efekt. Zobacz również wersję z kurczakiem.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

wok, blender ręczny

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki (4 porcje):

Sos curry 

  • 400g  mleka kokosowego
  • 200g  bulionu warzywnego lub wody
  • 10g  świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie paski
  • 1  czerwona papryczka chili wraz z nasionami, pokrojona w niewielkie kawałki
  • 3  ząbki czosnku
  • 3  łyżki czerwonej pasty curry
  • 2  łyżki przecieru pomidorowego
  • 1  łodyga trawy cytrynowej
  • 6  gałązek kolendry
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

Warzywa:

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w równe plastry
  • 1 żółta papryka, pokrojona w równe plastry
  • 1 zielona papryka, pokrojona w równe plastry
  • 1 bakłażan, pokrojony w równe plastry
  • 1 cukinia, pokrojona w równe plastry
  • 1 mała biała cebula, pokrojona w talarki
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Żeby przygotować sos rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i podsmaż w niej cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili do momentu aż się nie zeszklą. W między czasie rozgnieć delikatnie korzeń trawy cytrynowej i dodaj do garnka wraz z resztą składników sosu curry. Całość gotuj przez około 20 minut, a następnie zmiksuj za pomocą blendera do momentu uzyskania gładkiego sosu. Skosztuj i dopraw według swoich upodobań solą i pieprzem.
  2. Na oliwie z oliwek podsmaż warzywa w wok-u lub na patelni, aż nie zmiękną, dodaj sos i gotuj przez następne 3 minuty.
  3. Curry z warzywami podawaj w małych miseczkach z dodatkiem ryżu.

Pamiętaj!

  • rozbij dolna część łodygi trawy cytrynowej, aby wydobyć więcej aromatu

Leave a Reply