Doskonale rozgrzewające i pożywne daniem jest czerwone tajskie curry z warzywami i mlekiem kokosowym. Sos curry zawsze przygotowuję dzień wcześniej i pozwalam, żeby wszystkie przyprawy uwolniły swój aromat. Połączenie lekko ostrego curry z łagodnym mlekiem kokosowym daje niesamowity efekt. Zobacz również wersję z kurczakiem.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
wok, blender ręczny
Czas przygotowania:
45 minut
Składniki (4 porcje):
Sos curry
- 400g mleka kokosowego
- 200g bulionu warzywnego lub wody
- 10g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie paski
- 1 czerwona papryczka chili wraz z nasionami, pokrojona w niewielkie kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 6 gałązek kolendry
- sól i pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Warzywa:
- 1 czerwona papryka, pokrojona w równe plastry
- 1 żółta papryka, pokrojona w równe plastry
- 1 zielona papryka, pokrojona w równe plastry
- 1 bakłażan, pokrojony w równe plastry
- 1 cukinia, pokrojona w równe plastry
- 1 mała biała cebula, pokrojona w talarki
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób wykonania:
- Żeby przygotować sos rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i podsmaż w niej cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili do momentu aż się nie zeszklą. W między czasie rozgnieć delikatnie korzeń trawy cytrynowej i dodaj do garnka wraz z resztą składników sosu curry. Całość gotuj przez około 20 minut, a następnie zmiksuj za pomocą blendera do momentu uzyskania gładkiego sosu. Skosztuj i dopraw według swoich upodobań solą i pieprzem.
- Na oliwie z oliwek podsmaż warzywa w wok-u lub na patelni, aż nie zmiękną, dodaj sos i gotuj przez następne 3 minuty.
- Curry z warzywami podawaj w małych miseczkach z dodatkiem ryżu.
Pamiętaj!
- rozbij dolna część łodygi trawy cytrynowej, aby wydobyć więcej aromatu