Cytrynowo koperkowe aioli

Cytrynowo koperkowe aioli nie wymaga wielkiego nakładu pracy lub czasu. Przygotowuje się go praktycznie tak samo jak majonez, tylko w tym przypadku jest on z lekka podrasowany. Cytrynowo koperkowe aioli doskonale nadaje się do ryb i owoców morza. Możesz je również zastosować do warzyw, kanapek, tapas lub innych zakąsek. Jest wiele różnych wersji aioli więc możesz się spodziewać, że zobaczysz je już wkrótce na GotujPro.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Malakser, silikonowa szpatułka.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (400g):

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 duże żółtka jaj
  • 1 ½ łyżki świeżego kopru, drobno posiekanego
  • 60ml soku z cytryny (4 łyżki)
  • 260ml oliwy z oliwek
  • Sól i biały pieprz

Sposób wykonania:

  1. Umieść w malakserze czosnek, żółtka jajek, drobno posiekany koperek oraz musztardę. Miksuj całość przez około 20 sekund.
  2. Następnie, nieustannie mieszając, wlej cienkim strumieniem oliwę z oliwek.
  3. Po zakończeniu dodawania oliwy z oliwek dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz biały do smaku.
  4. Za pomocą silikonowej szpatułki oczyść ścianki malaksera i przemieszaj raz jeszcze do uzyskania jednolitej mieszaniny.
  5. Jeśli zechcesz mieć aioli o luźniejszej konsystencji, możesz dodać odrobinę ciepłej, przegotowanej wody.
  6. Przechowuj aioli w szczelnie zamkniętym kontenerku w lodówce nie 4 dni.

Pamiętaj!

  • Używaj składników o temperaturze pokojowej.
  • Dodawaj oliwę z oliwek cienkim strumieniem, powoli. W przeciwnym razie mikstura może Ci się zważyć, zwłaszcza na samym początku procesu.
  • Przechowuj aioli w szczelnie zamkniętym kontenerku w lodówce nie dłużej niż 4 dni.
  • Jeśli chcesz, aby Twoje aioli miało luźniejszą konsystencję, możesz dodać ciepłej przegotowanej wody. Pamiętaj o doprawieniu aioli po dodaniu wody.
  • Przed oddzielaniem żółtek jaj od białek, sparz skorupkę jaj wrzącą wodą. Przezornego Pan Bóg strzeże 🙂 Jeśli masz możliwość zakupienia pasteryzowanych jajek, to zrób to.

Zastosowanie:

  • Ryby i owoce morza.
  • Warzywa.
  • Tapas.
  • Kanapki.

Leave a Reply