Confit z kaczki, z puree ziemniaczane z cebulą dymką i rukolą. Pamiętam, że jako małe dziecko zawsze przysłuchiwałem się mojej mamie i ciociom jak dyskutowały na temat pieczenia kaczki. Problemem zawsze była temperatura i czas, co miało wpływ na efekt końcowy. Zazwyczaj kończyło się to tym, że kaczka była twarda i niezjadliwa. Confit, najprościej pisząc, polega na zamarynowaniu mięsa w tłuszczu a później upieczeniu go w nim w niskiej temperaturze 120°C-150°C. Pozwala to na uzyskanie bardzo delikatnego mięsa, które później wykańcza się na patelni, (jeśli chcesz mieć chrupką skórkę) lub w piekarniku tuż przed podaniem.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Głęboka blaszka do pieczenia, patelnia, miska.
Czas przygotowania:
190 minut
Temperatura i czas wypieku: 120°C - 180 minut
Składniki (4 porcje):
- 4 nogi kaczki (280g każda)
- 4 łyżki soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 6 gałązek świeżego tymianku, drobno posiekane
- 4 gałązki świeżego rozmarynu, drobno posiekane
- 2 liście laurowe
- 1kg tłuszczu kaczęcego (w zależności od naczynia)
- 280g mąka typ 450-500
- 100g rukoli, umytej
- Oliwa z oliwek
Puree ziemniaczane z cebulą dymką:
- 800g puree z ziemniaków
- 150g śmietana 30%
- 30g masło
- 1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojonej
- Sól i pieprz czarny
Sposób wykonania:
- Żeby uzyskać najlepsze walory smakowe zamarynuj nogi z kaczki, co najmniej na 12 godzin przed ich pieczenia. Żeby to zrobić umieść je w głębokiej blaszce i obtocz każdą z nóg dokładnie solą i pieprzem. Rozmieść równomiernie tymianek z rozmarynem i liściem laurowym. Całość szczelnie przykryj kaczym tłuszczem i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Rozgrzej piekarnik do 120°C i umieść w nim wcześniej zamarynowaną kaczkę. Piecz je przez 3-4 godziny lub do momentu, kiedy będą one bardzo miękkie. Po upieczeniu oddziel nogi kaczki od tłuszczu. Kaczkę trzeba jeszcze wykończyć, aby skóra była chrupiąca. Możesz to zrobić na patelni lub w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
- Żeby przygotować puree z ziemniakó wymieszaj razem wszystkie składniki i dopraw wszystko solą i pieprzem. Następnie podgrzej wszystko w małym garnku.
- W misce wymieszaj rukolę i rozdziel na cztery równe porcje. Ułóż rukolę na boku każdego talerza, po przeciwnej stronie umieść champ a na nim chrupiące nogi kaczki.
Pamiętaj!
- Kaczkę możesz marynować maksymalnie 3 dni, minimalnie 12 godzin przed pieczeniem.
- Po zakończeniu pieczenia upewnij się ze nogi kaczki są bardzo miękkie.
- Kaczkę możesz podgrzać/wykończyć na patelni lub w piekarniku.
Zastosowanie:
- Doskonale nadaje się, jako danie główne.
- Tego typu mięso można stosować z powodzeniem do sałatek.
- Mięso idealnie nadaje się do sajgonek.