Ciasto marchewkowe z lukrem serowo-cytrynowym

Ciasto marchewkowe z lukrem serowo-cytrynowym jest jednym z najmniej skomplikowanych deserów do wykonania, który ma ogromną rzeszę zwolenników na całym Świecie. Najlepszym akompaniamentem do ciasta marchewkowego jest odrobina lekko ubitej śmietany. Ja uwielbiam ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Ciasto jest wilgotne i obłędnie pyszne, wręcz idealne na jesienne popołudnia przy herbacie lub kawie.

 

 

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, tortownica, raszki do wystudzenia ciasta.

Czas przygotowania: 80 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C - 60 minut

Składniki (1 tortownica 23cm):

Ciasto Marchewkowe:

  • 175g cukier kryształ
  • 175g marchwi, drobno startej i odciśniętej z soku
  • 175g olej słonecznikowy
  • 3 jajka
  • 2 banany
  • 55g posiekanych orzechów włoskich
  • 25g wiórki kokosowe
  • 280g mąka typ 450-500
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Masło do posmarowania tortownicy o wielkości 23 cm

Lukier Serowo-Cytrynowy:

  • 200g ser śmietankowy
  • 110g cukier puder
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 25g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 cytryna, drobno starta skórka i sok

Sposób wykonania:

  1. Umieść jajka, olej, marchew, cukier, banany, posiekane orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe w robocie kuchennym. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  2. Między czasie przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie wsyp do reszty składników wcześniej umieszczonych w robocie kuchennym. Ubijaj miksturę do uzyskania jednolitej masy.
  4. Przygotowane w ten sposób ciasto wlej do wysmarowanej masłem tortownicy i umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku na 60 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, nakłuj wykałaczką ciasto na samym środku formy i upewnij się, że ciasto marchewkowe jest gotowe. Jeśli wykałaczka będzie wilgotna, ale czysta Twoje ciasto marchewkowe będzie upieczone.
  5. Wypieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw, najlepiej na raszkach do całkowitego wystudzenia.
  6. Żeby przygotować lukier, umieść w misce serek śmietankowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier puder i za pomocą trzepaczki kuchennej połącz w jednolitą masę. Staraj się nie mieszać zbyt długo, ponieważ ser śmietankowy można łatwo „przebić”, tak samo jak śmietanę.
  7. Przestudzone ciasto marchewkowe wykończ lukrem równomiernie rozprowadzając go na wierzchu i posypując posiekanymi orzechami włoskimi.

Pamiętaj!

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto marchewkowe.
  • Wysmaruj tortownicę masłem.
  • Po upływie czasu wypieku upewnij się, że ciasto jest gotowe nakłuwając je wykałaczką.
  • Mieszaj lukier jak najkrócej do uzyskania jednolitej masy.

Leave a Reply