Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą są chrupkie i bardzo delikatne w smaku. Ciasto ma delikatny maślany smak, który doskonale komponuje się z białą czekoladą, a żurawina jest świetnym kontrastem całej kompozycji. Surowe ciasto, jeśli jest dobrze zawinięte w folię spożywczą, można długo przechowywać w lodówce, a także z powodzeniem można je mrozić. Ponieważ wychłodzone lub zamrożone ciasto można szybko pokroić i upiec, warto jest je trzymać na wypadek niespodziewanych gości. Z pewnością miło ich zaskoczysz 🙂 Zobacz też ciasteczka z kawałkami czekolady.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny lub mikser, miska, tacka do pieczenia, folia spożywcza.

Czas przygotowania: 25 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C - 10 minut

Składniki (12-15 ciasteczek):

  • 100g cukier puder
  • 188g masło
  • 250g mąka typ 500
  • 50g mąki migdałowej
  • 63g białej czekolady
  • 63g wysuszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Sposób wykonania:

  1. Cukier puder i masło ubij na puszystą masę (jak na krem). Użyj miksera lub robota kuchennego.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj kawałki białej czekolady i drobno posiekanej żurawiny z resztą składników.
  3. Połącz delikatnie suche składniki z ubitym masłem. Postaraj się mieszać jak najkrócej (będzie miało to wpływ na jakość Twoich ciasteczek).
  4. Gotowe ciasto uformuj w wałek o grubości banana i zawiń ciasno w folię spożywczą. Odstaw do lodówki, co najmniej na 6 godzin.
  5. Po upływie tego czasu zdejmij folię i pokrój ciasto na grubość małego palca. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż ciasteczka na blachę, po czym niezwłocznie wypiecz w 170°C przez 10 minut (lub parę minut więcej, wszystko zależy od Twojego piekarnika). Wypiekaj do uzyskania złocistego koloru.

 

Pamiętaj!

  • Cukier puder i masło muszą być bardzo dobrze ubite.
  • Wymieszaj maślaną masę z reszta składników dokładnie i jak najkrócej.
  • Zroluj ciasto w ciasny wałek.
  • Ciasto musi być bardzo dobrze schłodzone przed pokrojeniem.
  • Dobrze wypieczone ciasteczka będą miały delikatnie złocisty kolor.

 

Leave a Reply