Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą są chrupkie i bardzo delikatne w smaku. Ciasto ma delikatny maślany smak, który doskonale komponuje się z białą czekoladą, a żurawina jest świetnym kontrastem całej kompozycji. Surowe ciasto, jeśli jest dobrze zawinięte w folię spożywczą, można długo przechowywać w lodówce, a także z powodzeniem można je mrozić. Ponieważ wychłodzone lub zamrożone ciasto można szybko pokroić i upiec, warto jest je trzymać na wypadek niespodziewanych gości. Z pewnością miło ich zaskoczysz 🙂 Zobacz też ciasteczka z kawałkami czekolady.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Robot kuchenny lub mikser, miska, tacka do pieczenia, folia spożywcza.
Czas przygotowania:
25 minut
Temperatura i czas wypieku: 170°C - 10 minut
Składniki (12-15 ciasteczek):
- 100g cukier puder
- 188g masło
- 250g mąka typ 500
- 50g mąki migdałowej
- 63g białej czekolady
- 63g wysuszonej żurawiny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
- Cukier puder i masło ubij na puszystą masę (jak na krem). Użyj miksera lub robota kuchennego.
- W osobnym naczyniu wymieszaj kawałki białej czekolady i drobno posiekanej żurawiny z resztą składników.
- Połącz delikatnie suche składniki z ubitym masłem. Postaraj się mieszać jak najkrócej (będzie miało to wpływ na jakość Twoich ciasteczek).
- Gotowe ciasto uformuj w wałek o grubości banana i zawiń ciasno w folię spożywczą. Odstaw do lodówki, co najmniej na 6 godzin.
- Po upływie tego czasu zdejmij folię i pokrój ciasto na grubość małego palca. Blachę wyłóż pergaminem i rozłóż ciasteczka na blachę, po czym niezwłocznie wypiecz w 170°C przez 10 minut (lub parę minut więcej, wszystko zależy od Twojego piekarnika). Wypiekaj do uzyskania złocistego koloru.
Pamiętaj!
- Cukier puder i masło muszą być bardzo dobrze ubite.
- Wymieszaj maślaną masę z reszta składników dokładnie i jak najkrócej.
- Zroluj ciasto w ciasny wałek.
- Ciasto musi być bardzo dobrze schłodzone przed pokrojeniem.
- Dobrze wypieczone ciasteczka będą miały delikatnie złocisty kolor.