Ciasteczka z kawałkami białej i mlecznej czekolady

Ciasteczka z kawałkami białej i mlecznej czekolady należą do bardzo dziwnych wyrobów ciastkarskich. Nie potrafię Ci powiedzieć dlaczego, ale strasznie uzależniają i są przyczyną wielu niepowodzeń wielu noworocznych postanowień związanych z dietą. A z kawą o poranku, tworzą zabójczy duet. Przyznam, że nie potrafię się im oprzeć. Przekonaj się jaka moc w nich drzemie.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, blaszka do pieczenia, miska, drobne sitko, pergamin lub papier do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut
Temperatura i czas wypieku: 185˚C - 12 minut

Składniki (10-12 sztuk):

  • 200g masło, temperatura pokojowa
  • 200g brązowy cukier
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 270g mąka typ 450
  • 200g biała czekolada
  • 200g mleczna czekolada

Sposób wykonania:

  1. Wymieszaj dokładnie ze sobą masło z cukrem. Nie napowietrzaj.
  2. Dodawaj pojedynczo jajka, nieustannie mieszając.
  3. Wymieszaj ze sobą oba rodzaje czekolady i delikatnie połącz z wcześniej przygotowaną miksturą.
  4. Przesiej mąkę przez drobne sitko i dodaj proszek do pieczenia.
  5. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do robota kuchennego i wymieszaj delikatnie wszystkie składniki razem. Staraj się nie mieszać dłużej niż jest to konieczne.
  6. Gotowe ciasto podziel na 10 równych porcji. Uformuj z nich kulki i spłaszcze je delikatnie. Umieść ciasto na blaszkach wyłożonych pergaminem. Zachowaj duży odstęp między ciasteczkami.
  7. Ciastka umieść w piekarniku rozgrzanym do 185˚C na 12 minut. Po wypieczeniu ostudź i podawaj.

Pamiętaj!

  • Nie napowietrzaj masła z cukrem. Wystarczy jak dokładnie je ze sobą połączysz.
  • Przesiej mąkę. Pozbędziesz się w ten sposób przypadkowych zanieczyszczeń jak i „spulchnisz” mąkę.
  • Nie mieszaj mikstury z mąką dłużej niż jest to konieczne.
  • Gotowe, surowe ciasto możesz uformować i włożyć do lodówki (max. 3 dni) i upiec dokładnie wtedy kiedy będziesz potrzebował ciastek. Dzięki temu będziesz mieć zawsze świeże ciastka. Również schłodzone ciastka lepiej się wypiekają (utrzymują kształt). Osobiście zawsze robię większą ilość ciasta i zwijam je w batony, owinięte folią spożywczą, następnie je mrożę. Kiedy zajdzie potrzeba, wyciągam je, kroję i umieszczam od razu w rozgrzanym piekarniku.
  • Podczas układania ciastek na blaszce zachowaj spory odstęp.

Leave a Reply