Chrupiące chipsy domowe, kto ich nie lubi? Muszę Ci się przyznać, że mam słabość do chipsów zwłaszcza do chipsów z papryką, serem i cebulką, chili, bekonem, piri piri, wasabi no i jasna sprawa tradycyjne solone 😉 Co za tym idzie nie mam zamiaru spożywać składników „E” w zbyt dużym nadmiarze. Dlatego zachęcam Cię do wykonania tych pyszności we własnej kuchni. Chipsy te możesz przygotować nawet dwa dni wcześniej pod warunkiem, że przechowasz je w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku. Oczywiście pod warunkiem, że dobrze je usmażysz.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Mandolina, frytkownica, durszlak, czysty ręcznik, duża miska.
Czas przygotowania:
60 minut
Składniki (4 porcje):
- 5 dużych ziemniaków, dokładnie umytych
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól morska
Sposób wykonania:
- Za pomocą mandoliny lub noża pokrój ziemniaki na bardzo cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki umieść w misce z zimną wodą na co najmniej 40 minut.
- Rozgrzej olej w frytkownicy do 150˚C – 160˚C. Jeśli nie posiadasz frytkownicy i zdecydujesz się użyć garnka do smażenia na głębokim oleju, upewnij się, że będzie on zdecydowanie większy w stosunku do objętości oleju, oraz zachowaj szczególną ostrożność podczas smażenia.
- Za pomocą durszlaka odcedź chipsy ziemniaczane. Odcedzony chipsy przenieś na ręcznik i dokładnie osusz przed obróbką termiczną.
- Przygotowane chipsy umieść we frytkownicy i smaż na głębokim olej mieszając od czasu do czasu. Chipsy smaż do momentu aż będą one miały mocno złocisty kolor. Gotowe chipsy wyjmij z oleju i zostaw je w koszyku na kilka minut aby mogły swobodnie ocieknąć z oleju.
- Gotowe chipsy umieść w dużej misce i dopraw solą morską.
Pamiętaj!
- Chipsy smażymy w oleju o temperaturze 150˚C – 160˚C uzyskasz wtedy najlepszy efekt. Jeśli temperatura będzie za wysoka po prostu je spalisz a w środku nadal będą miękkie/surowe.
- Jeśli używasz garnka do smażenia chipsów upewnij się, że będzie on zdecydowanie większy w stosunku do objętości użytego oleju, oraz zachowaj szczególną ostrożność podczas smażenia. W tym przypadku również mocno bym sugerował smażyć w mniejszych porcjach.
- Dokładnie odcedź ziemniaki z wody!
- Po usmażeniu chipsów odstaw je aby swobodnie mogły ocieknąć z nadmiaru oleju.
Zastosowanie:
- Doskonale nadają się do napojów wysoko chmielowanych 🙂
- Chipsów można używać do dekoracji, oczywiście robi się je wtedy w różnych kształtach o różnych smakach.