Casserole z kiełbasą w pikantnym sosie pomidorowym. Grube, mięsiste kiełbasy porowe w smacznym, pikantnym sosie pomidorowym jest doskonałym ekonomicznym posiłkiem jednogarnkowym. Jest on pożywnym i prostym daniem dla całej rodziny.
Nie przejmuj się jeśli nie masz kiełbasek porowych, możesz śmiało użyć dowolnego rodzaju kiełbasę. Ważne jest to aby nie była on zbyt „krucha”. W przeciwnym razie rozpadnie się za nim casserole z kiełbasą będzie gotowy.
Casserole z kiełbasą jest dobrym rozwiązanie na zużycie zalegającej kiełbasy w lodówce czy też w zamrażalniku. Nie oszukujmy się no ileż to można jeść gotowanej kiełbasy? Czasem warto spróbować czegoś innego!
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Duży garnek.
Czas przygotowania:
65 minut
Składniki (4 porcje):
- 6 grubych kiełbasek porowych, pokrojonych w grube plastry
- 6 plastrów bekonu, pokrojonego w paski
- 1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 400g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w puszcze
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200ml bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki przyprawy cajun
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Świeżo zmielony pieprz czarny
- Sól
Dekoracja
- Rukiew wodna, kilka gałązek
- Kilka kromek brązowego chleba na sodzie
Sposób wykonania:
- Umieść duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Skropl olejem rzepakowym. Dodaj cebulę razem z czosnkiem i smaż przez około 5 minut lub do momentu aż cebula będzie miękka.
- Dodaj bekon i kontynuuj smażenie aż się zrobi lekko brązowy. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy z brązowym cukrem do garnka i gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Dodaj do garnka pokrojone kiełbaski i gotuj przez około 5 minut.
- Wsyp do garnka przyprawę cajun, wędzoną paprykę, kminek i gotuj razem przez około 1 minutę nieustannie mieszając.
- Dodaj pomidory z puszki, bulion drobiowy i brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia i zredukuj ogień na mały. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 20-30 minut.
- Gotowy casserole z kiełbasą w ostrym pikantnym sosie pomidorowym, rozdziel na cztery równe porcje. Na wierzchu ułóż kilka gałązek rukwi. Podawaj z brązowym chlebem na sodzie.
Pamiętaj!
- Możesz użyć dowolnych kiełbasek. Ważne aby nie były „kruche”. W przeciwnym razie mogą się rozpaść podczas gotowania.
- Czas gotowania może ulec zmianie, w zależności od rodzaju/jakości użytych kiełbasek.
- Czas gotowania ma na celu nadanie aromatu kiełbaską.