Casserole z kiełbasą w pikantnym sosie pomidorowym

Casserole z kiełbasą w pikantnym sosie pomidorowym. Grube, mięsiste kiełbasy porowe w smacznym, pikantnym sosie pomidorowym jest doskonałym ekonomicznym posiłkiem jednogarnkowym. Jest on pożywnym i prostym daniem dla całej rodziny.

Nie przejmuj się jeśli nie masz kiełbasek porowych, możesz śmiało użyć dowolnego rodzaju kiełbasę. Ważne jest to aby nie była on zbyt „krucha”. W przeciwnym razie rozpadnie się za nim casserole z kiełbasą będzie gotowy.

Casserole z kiełbasą jest dobrym rozwiązanie na zużycie zalegającej kiełbasy w lodówce czy też w zamrażalniku. Nie oszukujmy się no ileż to można jeść gotowanej kiełbasy? Czasem warto spróbować czegoś innego!

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Duży garnek.

Czas przygotowania: 65 minut

Składniki (4 porcje):

  • 6 grubych kiełbasek porowych, pokrojonych w grube plastry
  • 6 plastrów bekonu, pokrojonego w paski
  • 1 duża biała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 400g (1 puszka) pokrojonych pomidorów w puszcze
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki przyprawy cajun
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony pieprz czarny
  • Sól

Dekoracja

Sposób wykonania:

  1. Umieść duży garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Skropl olejem rzepakowym. Dodaj cebulę razem z czosnkiem i smaż przez około 5 minut lub do momentu aż cebula będzie miękka.
  2. Dodaj bekon i kontynuuj smażenie aż się zrobi lekko brązowy. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy z brązowym cukrem do garnka i gotuj przez kolejne 3 minuty.
  3. Dodaj do garnka pokrojone kiełbaski i gotuj przez około 5 minut.
  4. Wsyp do garnka przyprawę cajun, wędzoną paprykę, kminek i gotuj razem przez około 1 minutę nieustannie mieszając.
  5. Dodaj pomidory z puszki, bulion drobiowy i brązowy cukier. Doprowadź do wrzenia i zredukuj ogień na mały. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 20-30 minut.
  6. Gotowy casserole z kiełbasą w ostrym pikantnym sosie pomidorowym, rozdziel na cztery równe porcje. Na wierzchu ułóż kilka gałązek rukwi. Podawaj z brązowym chlebem na sodzie.

Pamiętaj!

  • Możesz użyć dowolnych kiełbasek. Ważne aby nie były „kruche”. W przeciwnym razie mogą się rozpaść podczas gotowania.
  • Czas gotowania może ulec zmianie, w zależności od rodzaju/jakości użytych kiełbasek.
  • Czas gotowania ma na celu nadanie aromatu kiełbaską.

Leave a Reply