Bułeczki maślane scones z rodzynkami

Bułeczki maślane scones z rodzynkami jest to tradycyjne brytyjskie pieczywo. Zwyczajowo jadane na śniadanie lub drugie śniadanie w czasie krótkiej przerwy, najczęściej serwowane z herbatą. Możesz się spotkać z rożnymi wariantami smakowymi. Robiąc je według tego przepisu możesz zastąpić rodzynki suszona żurawiną i białą czekolada lub jabłkami z dodatkiem cynamonu.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Robot kuchenny, miska, pędzelek, pergamin.

Czas przygotowania: 40 minut
Temperatura i czas wypieku: 180°C, 15-20 minut

Składniki (10-12 bułeczek):

  • 450g mąka typ 450-500
  • 60g masła o temperaturze pokojowej
  • 230lm mleko
  • 120g cukier
  • 140g rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, cukier, masło, rodzynki, sól, proszek do pieczenia i wanilię wymieszaj w robocie kuchennym.
  2. Dodaj ¾ mleka i zagniataj do uzyskania jednolitej mieszaniny, dodając stopniowo resztę mleka, aż do momentu uzyskania ciasta o sztywnej konsystencji.
  3. Gotowe ciasto na scones rozwałkuj i wytnij z niego bułeczki za pomocą krążka o 6 cm średnicy.
  4. Bułeczki umieść na blaszce wyłożonej pergaminem a następnie przesmaruj je mlekiem wymieszanym z jajkiem.
  5. Przygotowane w ten sposób bułeczki wypiekaj przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Prawidłowo wypieczone bułeczki scones będą dobrze wyrośnięte i będą miały złocisty kolor.

Pamiętaj!

  • Nie mieszaj ciasta dłużej niż jest to konieczne.
  • Czas wypieku będzie uzależniony od wielkości bułeczek oraz jakości Twojego piekarnika.

 

Zastosowanie:

  • Doskonale nadają się jako przekąska do kawy lub herbaty.
  • Pieczywo śniadaniowe.
  • Kanapki bankietowe.

 

Leave a Reply