Bakłażan zapiekany z kuskusem potrafi podbić serca nie tylko wegetarian ale również i mięsożerców. Gwarantuję Ci to! Jest to bardzo delikatne danie a dodatek kuskusu z miętą i kolendrą powala na kolana. Bakłażan zapiekany z kuskusem świetnie nadaje się na kameralne spotkanie przy białym winie w upalne dni. Oczywiście nie namawiam Cię do spożywania alkoholu. Raczej sugeruję idealne warunki do spożywania tego wspaniałego dania. Wszystko, aby doświadczyć pełnej satysfakcji kulinarnej i dopieścić kubki smakowe.
Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:
Naczynie żaroodporne, tacka do pieczenia, malakser lub blender, miska, trzepaczka kuchenna, silikonowa szpatula, folia spożywcza.
Czas przygotowania:
55 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 25 minut
Składniki (4 porcje):
- 2 bakłażany, umyte
- 300g kuskus
- 250ml bulionu warzywnego lub wody
- 120ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku świeżej kolendry
- 1/2 pęczku świeżej mięty
- 4 łyżki rodzynek królewskich, złotych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 12 suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz czarny
Jogurt cytrynowy
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
Hummus z batatów
- 400g hummusu z batatów. Przepis kliknij tutaj.
Sposób wykonania:
- Przekrój bakłażany wzdłuż a następnie ponacinaj je od wewnętrznej strony. Tak przygotowane bakłażany skropl oliwą z oliwek oraz delikatnie przypraw solą i pieprzem czarnym. Przenieś bakłażany na tackę do pieczenia i na 25 minut umieść je w piekarniku rozgrzanym do 170˚C.
- Wymieszaj dokładnie w naczyniu żaroodpornym kuskus z łyżką oliwy z oliwek (zapobiegnie to sklejaniu się kuskus). Zalej kuskus gorącym bulionem warzywnym a następnie szczelnie zawiń naczynie folią spożywczą. Odstaw na 10 minut. Po upływie czasu ściągnij folię spożywczą i przemieszaj.
- Resztę oliwy z oliwek wraz z czosnkiem, kolendrą oraz miętą umieść w malakserze. Zmiksuj wszystkie składniki na pastę o jednolitej konsystencji.
- Gotową pastę dodaj do przestudzonego kuskus i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj rodzynki i powtórz czynność.
- Jogurt razem z sokiem z cytryny umieść w misce i za pomocą trzepaczki kuchennej dokładnie wymieszaj.
- Na samym spodzie talerza za pomocą silikonowej szpatuli rozprowadź hummus z batatów. Bezpośrednio na nim, umieść ciepłego bakłażana. Na wierzchu bakłażana umieść część, wcześniej przygotowanego kuskusu. Skropl delikatnie całe danie jogurtem cytrynowym i posyp płatkami migdałowymi. Do dekoracji użyj suszonych pomidorów w oleju.
Pamiętaj!
- Przed zalaniem kuskusu gorącym bulionem lub wodą, wymieszaj go z oliwą z oliwek. Zapobiegnie to tworzeniu się grudek oraz poprawi walory smakowe.
- Dokładnie zmiksuj miętę z kolendrą na pastę o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe możesz uprażyć w piekarniku.