Bakłażan zapiekany z kuskusem

Bakłażan zapiekany z kuskusem potrafi podbić serca nie tylko wegetarian ale również i mięsożerców. Gwarantuję Ci to! Jest to bardzo delikatne danie a dodatek kuskusu z miętą i kolendrą powala na kolana. Bakłażan zapiekany z kuskusem świetnie nadaje się na kameralne spotkanie przy białym winie w upalne dni. Oczywiście nie namawiam Cię do spożywania alkoholu. Raczej sugeruję idealne warunki do spożywania tego wspaniałego dania. Wszystko, aby doświadczyć pełnej satysfakcji kulinarnej i dopieścić kubki smakowe.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Naczynie żaroodporne, tacka do pieczenia, malakser lub blender, miska, trzepaczka kuchenna, silikonowa szpatula, folia spożywcza.

Czas przygotowania: 55 minut
Temperatura i czas wypieku: 170˚C - 25 minut

Składniki (4 porcje):

  • 2 bakłażany, umyte
  • 300g kuskus
  • 250ml bulionu warzywnego lub wody
  • 120ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku świeżej kolendry
  • 1/2 pęczku świeżej mięty
  • 4 łyżki rodzynek królewskich, złotych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 12 suszonych pomidorów w oleju
  • sól i pieprz czarny

Jogurt cytrynowy

  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Hummus z batatów

Sposób wykonania:

  1. Przekrój bakłażany wzdłuż a następnie ponacinaj je od wewnętrznej strony. Tak przygotowane bakłażany skropl oliwą z oliwek oraz delikatnie przypraw solą i pieprzem czarnym. Przenieś bakłażany na tackę do pieczenia i na 25 minut umieść je w piekarniku rozgrzanym do 170˚C.
  2. Wymieszaj dokładnie w naczyniu żaroodpornym kuskus z łyżką oliwy z oliwek (zapobiegnie to sklejaniu się kuskus). Zalej kuskus gorącym bulionem warzywnym a następnie szczelnie zawiń naczynie folią spożywczą. Odstaw na 10 minut. Po upływie czasu ściągnij folię spożywczą i przemieszaj.
  3. Resztę oliwy z oliwek wraz z czosnkiem, kolendrą oraz miętą umieść w malakserze. Zmiksuj wszystkie składniki na pastę o jednolitej konsystencji.
  4. Gotową pastę dodaj do przestudzonego kuskus i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj rodzynki i powtórz czynność.
  5. Jogurt razem z sokiem z cytryny umieść w misce i za pomocą trzepaczki kuchennej dokładnie wymieszaj.
  6. Na samym spodzie talerza za pomocą silikonowej szpatuli rozprowadź hummus z batatów. Bezpośrednio na nim, umieść ciepłego bakłażana. Na wierzchu bakłażana umieść część, wcześniej przygotowanego kuskusu. Skropl delikatnie całe danie jogurtem cytrynowym i posyp płatkami migdałowymi. Do dekoracji użyj suszonych pomidorów w oleju.

Pamiętaj!

  • Przed zalaniem kuskusu gorącym bulionem lub wodą, wymieszaj go z oliwą z oliwek. Zapobiegnie to tworzeniu się grudek oraz poprawi walory smakowe.
  • Dokładnie zmiksuj miętę z kolendrą na pastę o jednolitej konsystencji.
  • Płatki migdałowe możesz uprażyć w piekarniku.

Leave a Reply