Amerykańskie naleśniki z jeżynami i syropem klonowym

Najlepszy poranek to poranek w towarzystwie świeżo usmażonych naleśników i filiżanki dobrej czarnej kawy. Mogę wam pokazać jak zrobić najlepsze naleśniki, ale z kawą musicie poradzić sobie sami.

Poziom Trudności: ★☆☆
Przyda Ci się:

Blender ręczny, patelnia, miska, chochla

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (2 porcje):

  • 110g mąka pszenna typ 450
  • 25g cukier kryształ
  • 110g mleko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 130g jeżyn, umytych
  • 2 łyżki wiórków z białej czekolady
  • 2 łyżki syropu klonowego

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, cukier, mleko, proszek do pieczenia, jako, ekstrakt waniliowy oraz sól umieść w misce.
  2. Przy pomocy blendera zmiksuj całość do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
  3. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni.
  4. Przy pomocy chochli nałóż ciasto na patelnię i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Umieść gotowe naleśniki na talerzu a bezpośrednio na nich świeże jeżyny.
  6. Wykończ danie syropem klonowym i wiórkami z białej czekolady.

Pamiętaj!

  • Starannie zmiksuj ciasto, nie może być w nim żadnych grudek.
  • Jeżeli nie posiadasz blendera możesz użyć mikser.

Leave a Reply