Blog kulinarny

Gastroseksualizm – Gotowanie jest sexy!

Gastroseksualizm - Gotowanie jest sexy!

Gastroseksualizm – nie wiesz jeszcze, co to jest? Wyobraź sobie połączenie dwóch największych namiętności ludzkości ever. Jedzenie i Seks. Oh tak! To coś jak przez żołądek do łóżka, bo w męskim wydaniu. Nie od dziś wiadomo, że jedzenie może działać jak afrodyzjak.

Czytaj dalej

Jak oceniać restauracje i lokale

Jak oceniać restauracje

Każdy z nas, z różnych powodów, od czasu do czasu stołuje się na „mieście”. Zdecydowana część z nas robi to dla przyjemności, na wakacjach lub po prostu z lenistwa. Jest też grupa ludzi, którzy wybierają bardzo skrupulatnie miejsca, w których zdecydują się na posiłek. Najczęściej pragną doświadczyć czegoś nowego, wyjątkowego. Są również tacy ludzie jak ja.

Czytaj dalej

Posiłki w tanich liniach lotniczych

Posiłki w tanich liniach lotniczych bywają szokujące. Tak nie wiele potrzeba aby to zmienić i zyskać sympatię swoich pasażerów.

Być może tego jeszcze nie wiesz, ale na chwilę obecną nie mieszkam w Polsce (mam nadzieję, że wkrótce się to jednak zmieni). Latam jednak bardzo często  do Polski. Średnio raz w miesiącu, do mojego kochanego synka Leonarda. Właśnie w tej chwili, pisząc ten artykuł, siedzę w samolocie i po raz kolejny bezsensownie oglądam kartę dań. Sam się jednak oszukuję, nazywając to kartą dań, bo niczego z listy nazwać daniem nie można.  Zazwyczaj staram się dbać i uważać na to, co jem. Robię to również, kiedy jestem w podróży. Wiadomo, w podróży nie mogę sam sobie ugotować ale wybrać coś, co by zaspokoiło moje oczekiwania jest nie lada wyzwaniem. Nie mówię tutaj o jakimś posiłku na pełnym wypasie, ale po prostu o czymś naturalnym, świeżym, czy z warzywami. Natomiast posiłki w tanich liniach lotniczych, na samą myśl o ich konsumpcji, doprowadzają mnie o ból głowy.

Czytaj dalej

Nigdy nie ufaj chudemu kucharzowi

Nigdy Nie Ufaj Grubemu Kucharzowi

Nigdy nie ufaj chudemu kucharzowi… a niby dlaczego? Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego tak się mówi i ile jest w tym prawdy? Czy kucharz musi być gruby, aby udowodnić, że jest dobrym kucharzem? Serio? . Pozwól, że zniszczę ten mit i raz na zawsze wyjaśnię Ci jaka jest prawda.

Większość z nas ogląda telewizję, a w tym programy kulinarne. Skoro tak, to myślę, że doszedłeś do wniosku, że praca na profesioalnej kuchni to niejebajka. To ciągła harówka pod wielką presją czasu, a przy tym konieczność wypuszczania z kuchni wysokiej jakości potraw. Co się z tym wiąże? Stres. Permanentny stres!

Czytaj dalej

Jak myć warzywa i owoce?

Jak myc warzywa i owoece

Cudowne to były czasy, kiedy można było jeść jabłka prosto z drzewa. Najsmaczniejsze były te zerwane z drzewa sąsiada 😉 Dziś już rzadko uprawia się warzywa i owoce bez ingerencji związków chemicznych, ale czy naprawdę musimy doprawiać owoce natury chemią? Za każdym razem jak widzę na kuchni „kucharza”, który przygotowuje danie z nie umytych warzyw lub owoców zadaje mu jedno pytanie. „Czy bierzesz udział w konkursie pod tytułem: Jak, w najgłupszy sposób zatruć, zatruć klienta? I uwierz mi na słowo – odpowiedź typu „nie mam czasu” zamienia mnie w pozbawionego empatii sadystę. Czytaj dalej